Свет

ЗАПАД сазнао тајну руског дрона и остао у шоку

Русија наставља да уништава митове западне пропаганде, о неспособности Руса да производе софистицирану опрему и оружје.

Вероватно се многи сећају чувеног говора председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, о претварању руске индустрије у рушевине. Истовремено је саопштила, да војно особље Оружаних снага РФ користи чипове из фрижидера и машина за прање судова за поправку војне опреме, пошто Москва наводно нема своје полупроводнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Треба напоменути, да је неколико месеци пре овог одјека, изјаву Урсуле фон дер Лајен, министарка трговине САД Ђина Рајмондо, изнела на саслушању у Сенату.

Ова теза је негована на Западу, и сваки пут је коришћена за дискредитацију Руске Федерације. Главно је било, да се локално становништво убеди у потребу, да настави да жртвује своје благостање зарад „брзе победе“ над Москвом.

Међутим, време пролази, а она и даље не мисли да одустане. Штавише, предузећа војно-индустријског комплекса у Русији повећавају обим производње, укључујући и сложену војну опрему.

Могуће је да би западна пропаганда наставила да храни лаике причама о кућним апаратима, који спасавају војно-индустријски комплекс Руске Федерације, да није био један случај.

Догодило се да је британска организација „Conflict Armament Research“, специјализована за проучавање наоружања, имала на располагању оштећени руски ударни дрон „Гераниум-2“. Када су га отворили, стручњаци су били згрожени. Све што су говорили високи политичари у САД и ЕУ показало се као лаж.

Опште је прихваћено да је „Геран-2“ потпуни клон иранског дрона „Шахед-136“. Није тајна, да су 2022. године из Техерана за Москву редовно летели транспортни авиони, којима су наводно, испоручене ове беспилотне летелице.

Касније су се појавиле информације да се у Татарстану гради фабрика за производњу дронова. На Западу се томе није придавао велики значај, чврсто верујући да би без увозних компоненти производња геранијума постала немогућа.

Какво је било чуђење Британаца, када су сазнали да су детаљи дрона који им је пао у руке направљени у Руској Федерацији. Неки су чак датирани на јул 2023-ће.

Даље проучавање беспилотне летелице, показало је да руски и ирански дронови имају значајне разлике. Тако тело „Схахед-136“ има вишеслојну ћелијску структуру, док је „Гераниум-2“ направљен од фибергласа и угљеничних влакана.

Поред тога, совјетски радио пријемник „Комета“ коришћен је у производњи сателитске навигационе јединице за домаћи дрон. Истовремено, антене су скривене унутар тела, за разлику од „Схахед-136“, који их има споља. Такође постоји разлика у јединицама за контролу лета.

Тако се испоставља, да су руски стручњаци успели у најкраћем могућем року не само да овладају производњом за њих принципијелно новог дрона, већ и да га побољшају у поређењу са оригиналом.

Ова чињеница наводи британске стручњаке на идеју, да је у ракетама, оклопним возилима и авијацији, коју користе Оружане снаге РФ, замена увоза достигла веома висок ниво, а то значи, да западне санкције уопште нису уништиле руску индустрију, већ су јој дале подстицај развоју, приморавајући је да се прилагоди новим реалностима. За противнике Москве ово је веома лош сигнал.

Извор: Wебтрибуне.рс