Регион Свет Србија

Србија на ногама! ЛОНДОН СЕ ВРАЋА НА БАЛКАН! Реаговала и Москва, ово ништа не ваља!

Велика Британија намерава да се активира у Црном мору и на Балтику, наводи се у Стратегији модернизације оружаних снага Уједињеног Краљевства. Најављена је и нова регионална иницијатива за Западни Балкан

– Повећаћемо наше присуство у области Црног мора, на Далеком северу, Балтику и на Западном Балкану (где реализујемо нову регионалну иницијативу за обуку оружаних снага савезника). Присуство ће бити остварено у оквиру мултилатералних група – наводи се у документу који је данас објавило Министарство одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У истом документу на 76 страна Русија је означена као претња а наведено је и да модернизација Оружаних снага Русије чини ту земљу истовремено и непредвидивим и искусним играчем.

– Русија, као и до сада, представља највећу нуклеарну и војну претњу по европску безбедност. Модернизација руских Оружаних снага, способност за интеграцију свих државних делатности и жеља за ризиком чине Русију истовремено и искусним и непредвидивим играчем – наводи се у документу.

Министарство одбране Велике Британије констатује да Русија инвестира у подморнице, као и опрему која се користи на великим дубинама и која може противнику да нанесе штету.

– Русија располаже могућношћу да наноси високо прецизне ударе на великим растојањима и да Британију и њене савезнике лиши слободе деловања уз помоћ високо ефикасних ПВО система. Због свега тога Русија може да представља значајну претњу потенцијалима Британије да подржи своје снаге и заштити интересе у Европи, источном Средоземљу и на Блиском истоку – закључује се у документу.

Такође, у документу се наводи да ће званични Лондон у наредне четири године потрошити 85 милијарди фунти за опрему Оружаних снага како би војници могли да се прилагоде новим претњама које се мењају и да им се ефикасно супротстављају.

Подсетимо, британски премијер Борис Џонсон објавио је прошле недеље планове за радикални преокрет спољне и одбрамбене политике Велике Британије. Русија је у новој одбрамбеној стратегији наведена као озбиљна претња Великој Британији и земља ће се борити против читавог спектра претњи које потичу из Русије.

Британска влада такође је најавила да ће број нуклеарних бојевих глава повећати за више од 40 одсто. У новој одбрамбеној и спољнополитичкој стратегији предвиђа се повећање расхода без преседана и план да се број нуклеарних бојевих глава повећа до 260.

Реаговао је и Кремљ, који је оценио да је руска претња, која је Великој Британији била изговор да повећа свој нуклеарни потенцијал, ефемерна.

– Жалимо што је Велика Британија изабрала пут повећања броја нуклеарних бојевих глава, то је одлука која, нема сумње, наноси штету међународној стабилности и стратешкој безбедности. Поново је као образложење наведена некаква ефемерна претња која долази из Русије. Може се рећи само једно – то није истина, никаква претња не долази са руске стране – рекао је портпарол Крема Дмитриј Песков.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com