Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ИРИНЕЈ: Изговорите ове моћне речи ако сте у невољи

Године 178, је изабран за епископа у Лиону

Верници Српске Православне Цркве сутра обележавају празник Светог Иринеја, епископа Лионског, који је један од најзнаменитијих оца и учитеља Цркве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Иринеј рођен је око 140. године у граду Смирни у Малој Азији. Био је ученик епископа смирнског Поликарпа. У младости је добио широко јелинско образовање, а из његових списа се види да је добро познавао јелинску поезију, филозофију, али и друге науке и да је лепо писао на грчком језику.

Историја

Под непознатим околностима, напустио је Смирну и прво је отишао у Рим, а затим у Галију. За време владавине римског цара Марка Аурелија постао је свештеник цркве у граду Лугдунуму, данашњем Лиону, у Галији (данашњој Француски).

Године 178, је изабран за епископа у Лиону, уместо епископа Потина који је мученички умро те године. Као епископ цркве борио се против гностика. Иринеј је бранио везу између Исусовог и јеврејског бога, у расправи са Маркионом који је тврдио да је Исусов бог различит од бога старог завета.

Познато је још да је Св. Иринеј написао и следећа, изгубљена, дела: „Ο знању“, „Ο монархији или Ο томе да Бог није творац зла“, „Ο оговарању“, „Ο осморици“ и „Ο расколу“.

Време његове смрти је непознато. По сведочанству блаженог Јеронима Иринеј је умро мученички за време гоњења хришћана под римским царем Септимијем Севером, тако што је био обезглављен. Црква га празнује као светитеља и мученика.

Обичаји

На сутрашњи дан, ваљало би да хришћани оду у цркву и запале свећу.

И тако свети Иринеј прими славни венац мучеништва у царству Господа нашег Исуса Христа.

МОЛИТВА СВЕТОМ ИРИНЕЈУ:

„Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Иринеје: Моли Христа Бога да спасе душе наше.“ Амин.

Извор: Еспресо/Србија јавља