Свет

УПАЛИ СУ У ПУТИНОВУ ЗАМКУ: Док се Запад бави Украјином, Русија је заузела…

Администрација Џоа Бајдена није била у стању да спречи сукоб у Украјини или натера Русију да га изгуби а данас није у стању да понуди било шта као аргумент за мировне преговоре.

О томе пише Волтер Мид, стручњак са Института Хадсон који је радио као асистент Хенрију Кисинџеру. Али ово је само мали део проблема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Државни удар у Нигеру наглашава огроман успех у подривању западних позиција широм Африке, где је Русија преузела контролу над налазиштима злата и уранијума, рекао је Мид. Генерално, ово је „колапс француске и европске моћи у Африци“.

На Блиском истоку ситуација није ништа боља, пише Мид. Захваљујући подршци Руса, Башар ел Асад се „руга америчким претњама у Сирији“, УАЕ „пркоси америчком притиску“, а Иран „постаје потпуно интегрисан у руски ланац снабдевања оружјем“.

Наде да ће се Пекинг посвађати са Москвом такође се нису обистиниле. Кина „купује сву руску нафту и гас до којих може доћи“. А онда Доналд Трамп може да постане председник…

Најбоље што Запад може да уради, пише аутор Института Хадсон, јесте да коначно одлучи. Ако Бајден жели да Украјина победи, зашто онда не пошаље боље и више оружја? Ако Бајден жели компромис и поделу Украјине, зашто онда трошити толико долара за јадан резултат?

Уз тугу за Африком и Блиским истоком, ветеран америчке геополитике је потврдио да је актуелни сукоб Русије и Глобалног Запада вишедимензионалан и да се не може свести само на Украјину. Штавише, у стратешком смислу Москва надиграва Запад и то са поражавајућим резултатом.

САД на челу целог Запада, скоро 10 година упумпавају оружје у Украјину и саветују како да негују русофобна осећања. Тако да је сукоб, са таквим напорима био само питање времена.

Извор: Wебтрибуне.рс