Свет

ВАГНЕР СЕ ВРАЋА У УКРАЈИНУ: Јуришни одред кренуо ка правцу на којем је најтеже

Вагнер је објавио да се њихови борци враћају у Украјину „да би заштитили интересе Русије“.

Обавештење долази месец дана након смрти њиховог оснивача Јевгенија Пригожина који је оспорио ауторитет Владимира Путина у рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неизвесност виси над будућношћу приватне војне компаније која је играла кључну улогу у текућој борби Русије за град Бахмут у Доњецку и још увек даје Кремљу приступ ресурсима у деловима Африке где обезбеђује безбедност.

Пригожин и неки од његових највиших команданата погинули су 23. августа у авионској несрећи која се сматра одговором на његову побуну против руског војног естаблишмента два месеца раније.

Кремљ је негирао одговорност за несрећу. Од јунске побуне, Кремљ је преузео ближу контролу над Вагнером, чији борци, како је Путин рекао, могу или да се придруже руској војсци или да оду у Белорусију.

На званичном Телеграм каналу Вагнера објављене су слике војника који држе заставе Русије и Вагнера испред аутобуске станице на непознатој локацији.

„Војници једног од водова 1. јуришног одреда, након што су саставили своју самосталну групу, враћају се у зону сукоба да заштите интересе Русије и победе“, наводи се у саопштењу.

„Момци ће се борити у једном од тешких праваца“, додаје се у објави у којој се директно не помиње Украјина нити су дати додатни детаљи о томе куда ће ићи.

Такође се наводи и цитат њиховог покојног лидера Пригожина који је рекао: „Када нас наша земља поново затреба, вратићемо се и заштитити наш народ“.

Извор: Мiamiherald/М.С.