Свет

„Велеиздаја“ Зеленског

Ухапшененог украјинског бизнисмена Игора Коломојског, који је помагао Володимиру Зеленском да постане председник, терете за корупцију.

Коломојски, који је ухапшен током викенда, пред судију је изведен у плавој тренирци фудбалског клуба Дњепро. Ухапсила га је украјинска тајна служба СБУ због сумње на превару и прање новца, пише Дојче веле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Он је у Украјини познат због једне од највећих банкарских превара, то је случај Приватбанке. Према вештачењу, проневерено је 5,5 милијарди долара које су прошле кроз банку“, каже Олена Халушка, активисткиња за борбу против корупције.

Али некада најмоћнији олигарх у земљи био је истовремено и медијски магнат. Његова телевизија погурала је глумца Володимира Зеленског у кампањи за председника. Откако је победио, Зеленски се поступно дистанцирао од Коломојског.

“Прекидамо с деценијским толерисањем корупције за оне који су опљачкали Украјину и ставили себе изнад закона“, рекао је Зеленски о том хапшењу.

Председник је већ за ову седмицу најавио да ће се у парламенту наћи закон који корупцију током руске агресије изједначава с велеиздајом. Нико, међутим, не зна како изгледа нацрт закона.

Управо то наилази на критике у Украјини и на Западу. “Непотребно је да се борба против корупције с постојећих институција пребаци на тајну службу тако што се корупција означава велеиздајом“, рекао је Михаел Галер, европски заступник из редова немачких хришћанских демократа.

Многи грађани Украјине задовољни су што је Коломојски коначно “долијао”. Али, активисти упозоравају да се овако истрагама бави СБУ уместо независна тела за борбу против корупције.

“Бојимо се да овом истрагом тајна служба хоће да демонстрира да је у стању да се бави случајевима корупције“, каже Халушка. “То ће помоћи да се пред парламентом оправда зашто се управо СБУ убудуће мора бавити најважнијим случајевима.“

Проблематично је то што је СБУ под директном контролом председника, што значи да би наводном борбом против корупције могао управљати Зеленски.

Олигарх Игор Коломојски може бити на слободи уз плаћање кауције. Верује се да неће утицати на истрагу – ионако је моћ Коломојског од почетка руске агресије битно опала, пише Дојче веле.

Извор: Јутарњи лист