Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ: Забили су им нож у леђа

Фото: Јутјуб

Одлука Јерменије да ће следеће седмице бити домаћин заједничке војне вежбе са Сједињеним Државама вероватно ће наљутити Русију.

Како је саопштило јерменско министарство одбране, сврха вежбе „Еагле Партнер 2023“, која би требало да се одржи од 11. до 20. септембра, јесте да се јерменске снаге припреме за учествовање у међународним мировним мисијама. Није речено колико ће америчког и јерменског особља бити укључено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, оно што је много важније када се о овој вежби ради јесте чињеница да Русија има војну базу у Јерменији и себе види као надмоћну силу у региону Јужног Кавказа, који је до 1991. био део Совјетског савеза.

Москва такође одржава мировне снаге у региону како би подржала споразум којим је 2020. окончан рат између Јерменије и Азербејџана, други рат који су водили од распада Совјетског савеза.

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је у интервјуу италијанским новинама током викенда да Русија није успела да заштити његову земљу од, како је рекао, континуиране агресије из Азербејџана. Чак је и сугерисао да руски рат у Украјини значи да Москва није у стању да гарантује безбедност Јерменије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима у уторак да није сагласан с Пашињановим примедбама. „Русија је апсолутно саставни део овог региона“, рекао је. „Русија игра доследну, врло важну улогу у стабилизацији ситуације у овом региону… и наставиће да игра ту улогу.“

Такође је истакао и да планови јерменских власти да одрже заједничке војне вежбе са САД изазивају забринутост, посебно у тренутној ситуацији. Он је новинарима рекао да ће Русија анализирати ове информације и пратити ситуацију, преносе РИА новости.

Извор: Б92/Јутарњи лист