Свет

РУСИ ПРВИ УНИШТИЛИ БРИТАНСКИ ПОНОС! Украјинци снимају и псују док аутом беже крај тенка Челенџер 2 у густом диму (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

На друштвеним мрежама појавио се снимак са ратишта у Украјини за који стручњаци кажу да приказује уништени британски тенк Челенџер 2, што би био први пут да је један од ових тенкова које је Лондон послао Кијеву уништен у борби и то је пошло за руком руским трупама.

Британски Гардијан наводи да се на почетку клипа, сниманом из аутомобила који покушава да побегне са борбене линије, види Челенџер 2 сав у густом диму, на којем се примећује његова карактеристична цев, иако није јасно шта је изазвало експлозију која га је избацила из борбе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да, иако су експерти потврдили да је на снимку приказан чувени британски тенк, није разјашњено када и где је ово снимљено.

У клипу се чују гласови и псовке на украјинском људи у аутомобилу у тренутку када примете други уништени тенк.

Гардијан наводи да је Челенџер 2 стављен у борбену употребу 1994. и од тада је уништен само једном у Ираку 2003. и то у инциденту изазваном ватром са савезничких, а не непријатељских положаја.

Наводи се да је Велика Британија раније ове године испоручила Украјини 14 оваквих тенкова, у оквиру ширих европских напора за обезбеђивање Кијеву тешких оклопних возила.

Они су предати украјинској бригади која је у августу учествовала у борбама код села Роботине у Запоршкој области, где је протеклог викенда пробијена прва линија руске одбране, а у међувремену су Украјинци стигли до змајевих зуба.

Извор: Курир.рс/Гардијан