Свет

ЗАХАРОВА СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛА: Русија предузима кораке…

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Русија предузима доследне кораке за решавање тешке хуманитарне ситуације у Нагорно-Карабаху, изјавила је данас Марија Захарова.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је у саопштењу објављеном на сајту руског министарства спољних послова додала да Русија очекује да ће, узимајући у обзир раније постигнути договор, „у блиској будућности, паралелно са Агдамском трасом, бити деблокиран и Лачински коридор, а да ће затим хуманитарна помоћ несметано стизати у регион у оба смера редовно“, преносе РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Надамо се да ће на овај начин бити стабилизована хуманитарна ситуација у Нагорно-Карабаху и нормализован живот локалног становништва“, рекла је Захарова.

Према њеним речима, то ће створити услове за покретање дијалога између Бакуа и Степанакерта и „наставак ритмичног рада на примени читавог комплекса трилатералних споразума на највишем нивоу за период 2020-2022 о нормализацији јерменско-азербејџанских односа“.

Раније данас, Министарство спољних послова Азербејџана саопштило је да је Баку пристао на истовремену употребу коридора Лачин и пута Агдам-Степанакерт уз посредовање Међународног комитета Црвеног крста. Азербејџански граничари су 23. априла 2023. успоставили контролни пункт на граници са Јерменијом на новом аутопуту изграђеном након примирја 2020. да би се заобишло Лачин – на мосту преко реке Кхакари у области Сјуник у Јерменији.

У близини објекта налази се осматрачница руског мировног контингента. Раније, од децембра 2022. године, исти пут су блокирали азербејџански еколошки активисти – према њиховим речима, акција је била израз протеста против нелегалне експлоатације минералних налазишта у Карабаху.

Појава контролног пункта у Бакуу објашњена је нелегалним коришћењем пута за Степанакерт од стране јерменске стране и безбедносним претњама. Министарство спољних послова Јерменије оценило је успостављање контролног пункта грубим кршењем трилатералне изјаве лидера Јерменије, Руске Федерације и Азербејџана 2020. године.

Јерменске власти скрећу пажњу и на чињеницу да је блокада коридора Лачин довела до хуманитарне катастрофе у Нагорно-Карабаху.

Прошле године су Јереван и Баку, уз посредовање Русије, Сједињених Америчких Држава и Европске уније, започели разговоре о будућем мировном споразуму заснованом на резултатима непријатељстава у јесен 2020. и новембарском примирју које је уследило. Јерменски премијер Никол Пашињан је крајем маја ове године рекао да је Јереван спреман да призна суверенитет Азербејџана у совјетским границама, односно заједно са Карабахом. Како је рекао азербејџански лидер Илхам Алијев , Азербејџан и Јерменија би могли да потпишу мировни споразум пре краја године ако Јереван не промени свој став.

Извор: Танјуг