Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Русија неће помагати Северној Кореји само у прављењу сателита

Обнова пријатељских односа између Северне Кореје и Русије озбиљно брине западне државе.

Повод за општу узбуну је посета Ким Џонг Уна Владивостоку и Владимиру Путину где су двојица лидера више од пет сати разговарала и разматрала претнодне посете руске стране Демократској Народној Републици Кореји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Русије Владимир Путин и председник Државнног савета ДНРК Ким Џонг Ун састали су се на космодрому Восточни у Амурској области. Путин је изјавио да Ким Џонг Ун има велико интересовање за космичке технологије.

Одговарајући на питање новинара да ли ће Москва помагати Пјонгјангу прављењу сателита, Путин је рекао да су он и шеф Северне Кореје управо зато боравили на космодрому.

Током преговора, који су одржани иза затворених врата, лидери две земље покренули су много важних питања, укључујући специјалну војну операцију на територији Украјине.

«Русија води свети рат за одбрану свог државног суверенитета и своје безбедности» – рекао је Ким Џонг Ун.

Претходно је у Северну Кореју путовао министар одбране РФ Сергеј Шојгу. Ради учешћа у прослави 70. годишњице завршетка Корејског рата.

Већ тада је кренуо хистерични талас публикација у западним медијима поводом формирања «осовине зла». Наиме, Шојгу се договорио са севернокорејским колегом, Кан Сун Намом, о јачању војне сарадње Русије и Северне Кореје.

Војни стручњаци су одмах кренули са питањима шта све подразумева то «јачање»?

У првом реду то је отварање перпсективе за пласман севернокорејског наоружања у Русију, што је веома важна подршка обзиром да се на рејтингу војне моћи Глобал Фирепоwер, Северна Кореја налази на 34. месту, чиме је претекла државе као што су Шведска, Холандија и Финска и потпуно изједначила са ЈАР.

Северна Кореја ће се по рејтингу војне моћи врло брзо приближити Немачкој.

Овакви сусрети се активно разматрају у западним медијима, где се не говори само о испорукама оружја Русији, него и о наводном учешћу севернокорејске армије у специјалној операцији.

Северна Кореја је наоружана са око 3.500 средњих и основних борбених тенкова, има више од 560 лаких тенкова, више од 2.500 других оклопних возила, око 10.400 артиљеријских оруђа, више од 7.500 минобацача, више од 2.500 вишецевних ракетних бацача, око 2.000 противтенковских лансирних рампи.

Бројно стање армије Северне Кореје је 1.270.000 људи.

Војни рок у Северној Кореји траје од пет до 12 година.

У саставу Корејске народне армије су копнена војска, војно-ваздухопловне и противваздушне снаге, Ратна морнарица, стратешка ракетна војска, као и специјалне тактичке армије.

Перспективна сарадња са Пјонгјангом предвиђа и развој војно-индустријског комплекса. Експерти истичу узајамнну корист таквог војно-индустријског савеза.

Русија може са Корејом да подели своје искуство и експерименталне пројекте, а Кореја ће све то моћи да реалзује у својим војним индустријским објектима са високо квалификованом радном снагом.

Са разматрањем питања учешћа Корејанаца на украјинским фронтовима претеривало се и пре посете Шојгуа Кореји и наставило поводом доласка Ким Џонг Уна у Русију.

Још у јануару 2023. године сестра Ким Џонг Уна и заменик шефа одељења ЦК Радничке партије Кореје, Ким Јо Џонг, изјавила је да Демократска Народна Република Кореја у потпуности подржава Русију поводом ситуације у Украјини. Њене речи објавила је Централна телеграфска агенција ДНРК.

«Ми ћемо увек бити у истом рову са армијом и народом Русије која води борбу за одбрану двог достојанства и части, суверенитета и безбедности државе» – рекла је Кимова.

Речи «један ров» узнемириле су све на Западу. Руска војска не би имала ништа против да заједно, реме уз раме, ратује са армијом ДНРК, а корејска влада не би имала ништа против да њена армија (њени професионални војници) стекну борбено искуство. Тим поводом западни војни стручњаци у један глас говоре о тајном плану који су направили чланови нове «Осовине Зла».

Одсад ће се западној цивилизацији супротстављати три земље – Кина, Русија и ДНРК. Зато је требало очекивати да ће започети процес формирања снага које ће се супротставити Западу.

«У новој војно-политичкој конфигурацији у Азијско-Пацифичком региону – где су активни покушаји Сједињених Држава и других водећих западних држава да оформе антикинески и антируски војни блок – веома је сврсисходно да се обаве војно-стратешке консултације на највишем нивоу Русије, НРК и Северне Кореје ради оцене ситуације и избора мера за заједничко реаговање на нове изазове и претње» – изјавио је у интервјуу агенцији РИА «Новости» војни аналитичар и главни уредник часописа Национална одбрана Игор Коротченко.

Извор: Факти