Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК: Путин греши, САД више немају опција да интервенишу

Украјинска контраофанзива се претворила у „катастрофу“, рекао је пензионисани амерички пуковник Даглас Мекгрегор у интервјуу за „Јутјуб“ канал „Редацтед“.

Пре свега, то је због чињенице да Запад обучава украјинска војна лица за борбу као током Другог светског рата, док Русија ратује у модерним временима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Контраофанзива је била катастрофа- 71 хиљада или 69 хиљада мртвих, и стравичан губитак опреме, и све то из разних разлога. Прво, украјинска војска је обучена да се бори као што се бори НАТО.

НАТО, а посебно војска Сједињених Држава, организовани су за борбу против неке верзије Другог светског рата. Али ми се суочавамо са војном формацијом 21. века која је потпуно другачије организована, и нико није спреман да прихвати ову реалност, и то је највећи проблем.

Тренутно Русија спроводи стални надзор широм Украјине користећи низ средстава, од свемирских до земаљских. Ово омогућава Русији да преко опреме за надзор и обавештајне послове у сваком тренутку види све што се дешава у Украјини.

Ми не онемогућавамо њихове сателитске могућности из једноставног разлога, јер ако то урадимо, они ће одговорити шта год желе. Дакле, ово је нека врста игре – покушавамо да Украјинцима што пре пренесемо информације које би могли да искористе, али они то нису у стању.

Руске оружане снаге су организоване тако да максимизирају ефикасност свог ударног наоружања- артиљерије, пројектила, дронова и тако даље, а Русија има доста свега овога. Русија је одувек схватала важност одржавања великог броја ударног наоружања – има готово неограничене залихе.

Комбинујете то са свим могућностима ваздушног надзора и добијате аутоматску борбену способност. Нешто се креће ка вашим позицијама или нешто делује претеће, рецимо група Украјинаца се окупља и доноси додатну опрему, све се то открива, гађа, а затим уништава у погодно време и место.

Ово нисмо могли да схватимо. Људи кажу да цела ситуација почиње да личи на Први светски рат, али је много гора од Првог светског рата. Тада нико није знао шта се дешава иза линије туђих ровова, али данас руска војска тачно зна шта се дешава у Украјини, а Русија је одлучила да само сачека, и пусти Украјинце да се сами о спотакну.

Питање је колико ће чекати. Са сигурношћу могу да кажем да у Русији има много високих официра и високих политичара којима се заиста не свиђа Путинова одлука да сачека. Путин поступа веома пажљиво, а у Москви кажу: „Хајде, председниче Путине, време је да се ово заврши. Згњечите ове људе и завршите са овим.“

Њихов став је врло једноставан- они се плаше да ће, ако то не ураде, САД бити у искушењу да ураде нешто глупо, на пример да интервенишу у Западној Украјини или једноставно дају Украјинцима више могућности, што, наравно, и ми радимо сада. Наравно, то неће променити ништа, неће променити правац рата.

Поента је у томе, да ако ништа не радите онолико дуго колико то Русија чини – другим речима, само седите иза своје одбране и уништавате свог непријатеља, ма колико то било привлачно – људи почињу да се питају- „Русија не може да иде у напад. Шта није у реду? Зашто не нападају?

Ово је свесна одлука председника Путина, он не жели рат са Сједињеним Државама, и плаши се да ако брзо оде у Кијев, смањи јаз између својих снага и реке Дњепар, онда ћемо то схватити као претњу и изненада интервенисати.

Међутим, мислим да греши, мислим да немамо више опција да интервенишемо. Мислим да иза кулиса, америчка војска и друге земље НАТО-а знају да не могу да победе Русију. Америчка војска је и даље организована за борбу против застареле верзије рата- под називом Други светски рат.

Извор: Wебтрибуне.рс