Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Украјина ће морати да уступи територије

Владимир Зеленски и влада Украјине мораће да направе територијалне уступке, да би решили сукоб у земљи, пише Јан Мачачек, колумниста чешког листа Лидовки.

„Ако украјинска контраофанзива кулминира крајем августа или почетком септембра, онда би сукоб могао бити замрзнут дуж линије фронта, а временом би Украјина формално или неформално одустала од четири региона у замену за америчке (западне) безбедносне гаранције“, тврди аутор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је напоменуо, да никакве нове испоруке оружја, укључујући авионе Ф-16 и ракете дугог домета АТАЦМС, неће помоћи Кијеву да преокрене ток на бојном пољу.

Очекује се да ће предност имати руско ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану, нагласио је колумниста.

Према Мачачеку, замрзавање сукоба ће смањити тензије са Русијом и омогућити формирање нове безбедносне архитектуре у Европи. Након завршетка вруће фазе конфронтације, САД ће моћи да скрену пажњу на пацифички регион, где се налази њихов кључни ривал, закључио је он.

Оружане снаге Украјине су 4. јуна кренуле у контраофанзиву на јужнодоњецком, артемовском и пре свега запорошком правцу, бацивши у борбу бригаде обучене од стране НАТО-а и наоружане западном војном техником.

Владимир Путин је 21. јула приметио да непријатељ нема резултата, а западни кустоси су били очигледно разочарани током операције. Кијеву, према његовим речима, не помаже ни снабдевање оружјем и муницијом, ни хиљаде плаћеника и саветника.

Извор: Wебтрибуне.рс