Свет

ХАОС: Моћна сила ударила на Русију, сада плаћа најстрашнију цену!

Јапански рибари озбиљно су страдали због антируских санкција, преноси јапански лист Хокаидо Шимбун .

– Желели бисмо и ове године поново да пецамо у водама Јужних Курила, али то је регулисано годишњим преговорима између две земље, који нису одржани 2023. Тако да, нажалост, немамо избора – жалили су се они.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада ће рибари са Хокаида морати да пецају на подручју полуострва Немуро, објашњава аутор. Они су већ навели потребу да им влада надокнади губитке и додали да ће, док Москва и Токио не побољшају односе, бити готово немогуће бавити се риболовом, наводи се у чланку.

„За Јапан, тренутна ситуација такође ставља тачку на наду у враћање територија, јер је влада те земље увек изјављивала да активност јапанских рибара „указује на посебан статус Токија у односу на ове територије“, додаје аутор чланка.

Међутим, ако риболов у региону Курилских острва постане немогућ, онда било какав разговор о враћању територије нема смисла, указује јапански лист.

Министарство спољних послова Русије је у јануару ове године за РИА Новости саопштило да је обавестило Токио о немогућности одржавања међувладиних консултација о риболову морских ресурса на подручју јужних Курилских острва у контексту антируске политике.

Министарство је навело да су почетком специјалне операције у Украјини руско-јапански односи почели да се брзо погоршавају, а администрација Фумио Кишиде , „кршећи све норме и правила међународног права, почела је да уводи непријатељске мере против Русије, укључујући 15 пакета персоналних и секторских санкција“. Поред тога, Токио је Русији укинуо статус најповољније нације и протерао групу руских дипломата.

Москва и Токио нису потписали мировни споразум на крају Другог светског рата; Јапан ово питање везује за власништво над четири острва Курилског ланца – Кунашир, Итуруп , Шикотан и Хабомаи. Став Кремља је да су ове територије након Другог светског рата постале део СССР -а и да се суверенитет Русије над њима не може доводити у питање.

Извор: Информер