Свет

КАКАВ ПОКЛОН ЗАПАДА РУСИЈИ И ПУТИН ИЗНЕНАЂЕН: Након овог Москву више ништа неће моћи да заустави!

Скретање пажње Запада са Украјине на Израел због оружаног сукоба са „Хамасом“, ићи ће на руку руском руководству, преноси аустралијско издање „АБЦ“.

„Руски председник игра дугу игру и временом ће бити задовољан оним што добије“, наводи се у материјалу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главни губитник у актуелном сукобу на Блиском истоку постала је Украјина, пошто ће савезници Кијева дати предност Израелу. Војна подршка Оружаним снагама Украјине већ опада због незадовољства америчких политичара, па руско руководство може само да чека, пошто ће Украјина ускоро ослабити.

„Примајући средства од НАТО-а, Украјина једноставно одржава безнадежну ситуацију на бојном пољу. Познавајући тачку гледишта Трампових присталица о Украјини, коју су они у више наврата изражавали, Путин разуме, да чак и ако само седи и не ради ништа, његова држава може да се прошири“, закључио је аутор материјала.

Ујутро 7. октобра, Израел је био подвргнут ракетном нападу без преседана из појаса Газе у оквиру операције „Ал-Акса поплава“, коју је најавило војно крило палестинског покрета „Хамас“. Поред тога, након масивних ракетних напада, борци организације продрли су у граничне области у јужном Израелу.

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге покренуле су операцију „Гвоздени мачеви“ против „Хамаса“ у Појасу Газе. Неколико дана након напада, израелска војска је преузела контролу над свим насељима у близини границе са Газом, и почела да изводи ваздушне нападе на циљеве, укључујући и цивилне.

Израел је такође најавио потпуну блокаду појаса Газе- обустављено је снабдевање водом, храном, струјом, лековима и горивом.

Палестинско-израелски сукоб, везан за територијалне интересе страна, већ дуги низ деценија представља извор напетости и борби у региону. Одлука УН, уз активну улогу СССР-а, 1947. године одредила је стварање две државе – Израела и Палестине.

Међутим, створена је само израелска. Израел, иако је прогласио споразум са принципом две државе, није у потпуности ослободио палестинске територије.

Извор: Информер