Свет

МЕДВЕДЕВ ШОКИРАО ЗАПАД ПРЕДЛОГОМ: Нова територијална подела Европе?! Ако пристану на ово…

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев огласио се поводом изјаве министра спољних послова Чешке Јана Липавског о „враћању Крима Украјини“ и заузврат предложио Чесима да врате Судете Немачкој.

Медведев је одреаговао не речи шефа чешке дипломатије који је на самиту „Кримска платформа“ у Прагу рекао да политика ЕУ и свих „демократских земаља“ треба да буде усмерена на обнову територијалног интегритета Украјине у њеним границама из 1991. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Помоћ ЕУ треба да буде усмерена на то да Украјина поврати Крим, што би требало да буде главни резултат. Тако мисли такозвани министар спољних послова Чешке и то мишљење је изнео на демонском бандеровском скупу који се одржава у његовој земљи. Ти су заиста храбри људи, али празноглавци. Дакле, желите правду по нацистичком моделу? Онда тамо у Чешкој донесите одлуку о враћању Судета Немцима и обнови Судетске области – написао је Медведев на друштвеној мрежи „Икс“ (раније Твитер).

Раније су учесници другог међународног парламентарног форума „Кримска платформа“ који се одржава у Прагу изразили подршку Украјини и истовремено позвали да се настави са пружањем помоћи тој земљи. Тада је Липавски рекао да Крим на међународном нивоу „неће бити признат као део Русије“.

Народни референдум на Криму и Севастопољу одржан је 16. марта 2014. године после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Судети су погранични регион Чешке. До 1945. Судети су били густо насељена област где су живели судетски Немци. Године 1938., нацистичка Немачка је анектирала регион. После рата етнички Немци су депортовани из Чехословачке, укључујући и из Судета.

Извор: Информер