Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Снимљен руски „удар“ (ВИДЕО)

Руска војска извела је симулирани нуклеарни удар у вежби коју је надгледао председник Владимир Путин.

Ово се одиграло неколико сати након што је горњи дом парламента изгласао да се укине ратификација споразума о глобалној забрани нуклеарног тестирања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог закона о окончању ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестова, који је прошле недеље одобрен у доњем дому, сада ће бити послат Путину на коначно одобрење.

Путин је рекао да би опозив руске ратификације из 2000. године „одразио“ став САД, које су потписале, али нису ратификовале забрану нуклеарног тестирања.

Државна телевизија је приказала Путина како управља вежбом путем видео-позива са највишим војним званичницима.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је сврха вежби вежбање „масовног нуклеарног удара са стратешким офанзивним снагама као одговор на нуклеарни удар непријатеља“.

Иако се сличне вежбе одржавају сваке јесени, Шојгуови коментари дошли су усред растућих тензија између Русије и Запада због борби у Украјини.

Споразум о забрани тестирања, усвојен 1996. године, забрањује све нуклеарне експлозије било где у свету, али уговор никада није у потпуности спроведен. Споразум тек треба да ратификују Кина, Индија, Пакистан, Северна Кореја, Израел, Иран и Египат.

Постоји широко распрострањена забринутост да би Русија могла да настави нуклеарне пробе како би покушала да обесхрабри Запад да настави да нуди војну подршку Украјини. Многи руски „ратни јастребови“ су подржавали наставак тестирања.

Путин је приметио да, иако неки стручњаци тврде да је неопходно спровести нуклеарне тестове, он још није формирао мишљење о том питању.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је раније овог месеца да ће Москва наставити да поштује забрану и да ће наставити нуклеарне тестове само ако то први уради Вашингтон.

Извор: Блиц