Свет

НАТО ЈЕ НАПРАВИО ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Ако почне рат са Русијом, готови су

Највиши војни званичник НАТО-а упозорио је, да су складишта муниције Запада која помажу Украјини у рату против Русије скоро празна.

Холандски адмирал Роб Бауер, који председава Војним комитетом НАТО-а, рекао је на састанку Варшавског безбедносног форума у ​​уторак да су залихе муниције у Европи и САД — које су кључне за артиљеријски интензиван рат у Украјини — при крају, преноси „Тхе Гуардиан“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украјини поклањамо системе наоружања, што је одлично, и муницију, али не из пуних складишта. Почели смо да поклањамо из полупуних или нижих складишта у Европи“, рекао је он, а преноси ЦНН. „Дно бурета је сада видљиво.”

„Потребне су нам велике количине“, додао је Бауер, преноси ББЦ. „Економија коју смо изградили заједно за 30 година у нашим либералним економијама, је у довољна за многе ствари – али не и за оружане снаге када је рат у току.

Џејмс Хепи, министар оружаних снага Велике Британије, поновио је Бауерову забринутост на панелу у уторак, позивајући западне земље да повећају производњу муниције.

„Морамо да задржимо Украјину у борби и у будућем периоду“, рекао је Хепи, а преноси ЦНН. Додао је, да то укључује „наставак давања, из дана у дан, и обнављање сопствених залиха“.

Међутим, сама количина артиљерије која је потребна Украјини је запањујућа. Иако је нејасно колико се тачно граната тренутно испаљује, званичник Пентагона је прошлог новембра проценио да Украјина испаљује између 4.000 и 7.000 граната дневно.

САД су Украјини већ дале најмање 2 милиона артиљеријских метака од 155 мм, од руске инвазије пре 20 месеци, наводи се у саопштењу Пентагона из августа.

„Доступност муниције може бити најважнији фактор који одређује ток рата 2023. године, а то ће зависити од страних залиха и производње“, написали су амерички стручњаци за одбрану Мајкл Кофман и Роб Ли у децембру, за Институт за спољну политику.

Међутим, будући да је будућност западне помоћи неизвесна, Украјина сада покушава да сама реши проблем.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је на састанку са савезницима прошле недеље, да је издвојио национална средства за изградњу партнерстава за производњу оружја са западним одбрамбеним извођачима, о којима се, како је рекао, „већ преговара“, наводи Политико.

Извор: Wебтрибуне.рс