Свет

„ОДРЕД З“ КРЕЋЕ НА ЗЕЛЕНСКОГ! Руси хитно послали застрашујућу јединицу на најопаснији део фронта!

Руси шаљу тзв. “Одред З” у који стављају пијане регруте, непослушне војнике и осуђенике у најопаснији део фронта између Лимана и Купјанска, где је данас боравио украјински председник Володимир Зеленски.

Док осуђеници чине језгро одреда, неки обични војници су тамо послати по казни јер су пили алкохол на дужности, користили дроге или су се оглушили о наредбе, сведоче двојица војника, пише Скај њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако заповедници ухвате некога с мирисом алкохола, одмах га шаљу у јединицу Олуја – рекао је војник јединице 40318.

Одреди су корисни Кремљу јер се могу распоредити као потрошна пешадија, према организацији “Конфликт интелиџенс тим”.

– Борци ’Олује’ само су послати на најопасније делове фронта, у одбрани и нападу – рекли су из те организације која је иначе, основана у Русији.

Руско министарство одбране никада није признало стварање јединица “Олуја З”, што је неслужбени израз који користе руске трупе.

Постојање јединица Олуја-З први пут је откривено 6. априла, када су украјинске снаге дошле у посед докумената у којима се детаљно описује њихово регрутовање и формације.

Руско Министарство одбране је почело да ствара јединице од осуђеника по моделу Вагнер групе, након њиховог сукоба са Вагнеровим вођом Јевгенијем Пригожином.

Припадници јединице се регрутују из руских затвора. Ступањем у ову формацију, осуђеници добијају могућност смањења затворске казне, као и зараду од 2.200 долара месечно.

Подсетимо, Серхиј Череватиј, портпарол источне групације Оружаних снага Украјине, изјавио је да је нова руска јединица „Олуја З“ у којој се налазе осуђени криминалци послата на две главне линије фронта на истоку Украјине

Череватиј је додао да се у овом тренутку „више од 120.000 непријатељских војника“ налази на правцу Лиман-Купјанск, а заједно са групацијом код Бахмута, јачина руских снага у овом делу Украјине износи око 180.000 трупа.

Украјински председник Володимир Зеленски данас је посетио украјинске трупе на појединим локацијама у близини градова Купјанск и Лиман.

Извор: Информер