Свет

ОРБАН СЕ ОГЛАСИО: Стратегија ЕУ доживела дебакл, морали смо да одбијемо

Фото: Јутјуб

Стратегија ЕУ према сукобу у Украјини „није успела“ и блок треба да смисли додатни план пошто Украјинци неће однети победу на фронту.

То је рекао данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је на маргинама самита лидера ЕУ у Бриселу изјавио да је вођена „велика битка“, посебно око подршке Украјини.

Према његовим речима, Мађарска не види разлог зашто би новац својих пореских обвезника слала као подршку Украјини.

ЕУ треба у децембру да донесе одлуку о ревизији свог дугорочног буџета вредног 1,1 билион долара који је већ оптерећен због ванредних издавања током пандемије ковид 19 и сукоба у Украјини, пише Ројтерс.

Европска комисија предложила је да чланице одвоје додатна средства у заједнички буџет како би обезбедили 50 милијарди евра Украјини, а додатних 15 милијарди евра за миграцију.

Према додатном предлогу, биће одвојено 20 милијарди евра војне помоћи за Украјину.

„Сматрамо да овај предлог није обрађен на адекватан начин и није погодан да буде основа озбиљних предлога, због чега смо то морали да одбијемо. Била је велика борба, посебно око питања Украјине“, нагласио је Орбан.

Орбан је додао да је неопходна нова стратегија за Украјину, због чега је потребна промена лидерства ЕУ, што се, према његовој оцени, може догодити на предстојећим изборима у Европском парламенту.

„У мирним временима ово би били добри лидери, али где се сада налазимо… ту су огромни таласи, нећемо сигурно успети са садашњим лидерима (ЕУ)“, рекао је он за државни мађарски радио.

Истакао је и да су промене потребне у ЕУ у вези са миграцијама и економском политиком јер је Брисел иступио са, како је навео, „немогућим предлозима“ за Будимпешту као што је захтев да Мађарска укине своје шеме субвенционисања рачуна за електричну енергију у домаћинствима, опорезивања прекомерног профита банака и горње каматне стопе „која штити породице“.

Мађарски премијер је рекао и да се предлог буџета изнет на самиту ЕУ у Бриселу сматра „неразрађеним и неприкладним“ за озбиљне преговоре, додајући да Европска комисија сада мора да „изнесе озбиљнији предлог“.

Према речима Орбана, миграције су донеле тероризам, криминал и конфликте са локација удаљених неколико хиљада километара од Брисела.

„Такви конфликти су већ дошли до улица великих европских градова“, додао је Орбан

. Коментаришући финансијску подршку рату у Украјини, он је рекао да Будимпешта „не може да приушти ту подршку и да не жели то да ради“. „Не видим разлог зашто мађарски порески обавезници морају да шаљу ишта друго суседним земљама, осим хуманитарне помоћи“, додао је Орбан.

Извор: Танјуг