Свет

ПАНИКА! ХИТНО СЕ РАСПОРЕЂУЈУ ВАЗДУШНО-КОСМИЧКЕ СНАГЕ: Русију ће гађати из свемира?!

На територији Русије до 2025. године биће распоређено више од 12 нових оптичко-електронских и радио-техничких система за откривање и препознавање свемирских објеката, саопштило је Министарство одбране Русије.

„У оквиру реализације програма за унапређење и развој руског система за контролу свемирског простора, космичке снаге настављају рад на стварању специјализованих земаљских средстава нове генерације за контролу свемира. До 2025. године планирано је да се на територији Русије распореди више од 12 нових ласерско-оптичких и радио-техничких система, који ће користити различите принципе за откривање и препознавање свемирских објеката“, саопштио је руски војни ресор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се додаје, први ласерско-оптички систем нове генерације већ је успешно стављен на борбено дежурство на територији Алтајског краја и решава задатке контроле свемирског простора.
Поред тога, праве се нове радарске станице система за упозоравање на ракетни напад у Републици Коми и Мурманској области.

„Тренутно се ради на око 50 развојних и истраживачких пројеката за израду система и комплекса нове генерације, у циљу опремања формација и војних јединица космичких снага напредним примерцима наоружања“, додаје се у саопштењу руске војске.

Такође се наводи да су Ваздушно-космичке снаге Русије током борбеног дежурства за обезбеђивање контроле свемирског простора од почетка 2023. године откриле преко 1.500 лансирања страних и руских балистичких ракета и космичких пројектила. Такође је испраћено лансирање у орбиту преко 2.274 свемирске летелице.

Истиче се да је „посебна пажња посвећена праћењу састава и стања орбиталних групација страних свемирских система“.

Извор: Информер/Спутњик