Свет

ПРОГЛАШЕНО РАТНО СТАЊЕ У ИЗРАЕЛУ: Нетањаху се хитно огласио (ВИДЕО)

Радикални палестински Хамас у суботу је отпочео са ракетним нападима на Израел, а борци су ушли у израелске градове. Стање је хаотично.

Премијер Израела Нетањаху најављује оштар одговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најмање двадесет људи је страдало, а пет стотина је повређено у изненадним нападима палестинског Хамаса на Израел, саопштавају различити извори.

Нема сумње да то није коначни биланс ове суботе, коју је израелски премијер Бењамин Нетањаху оценио као „рат“.

Званично је проглашено ратно стање.

Делује да је и израелска војска остала затечена масовним ракетним нападима који су почели из појаса Газе у суботу ујутру. Хамас је саопштио да је испаљено 5.000 ракета, израелска војска тврди да је у питању упола мањи број.

Палестински борци су наводно упали на територију Израела копном, морем, као и у виду десанта, уз помоћ параглајдера.

Хамас је то назвао почетком „војне операције“ док Израел говори о „упаду терориста“. Израелци који живе у близини Појаса Газе позвани су да остану у својим кућама.

„Хамас је јутрос направио велику грешку и почео рат против државе Израела“, рекао је израелски министар одбране Јоав Галант. Потврдио је да ће војска сада ударити на Појас Газе, као и да су резервисти позвани да се јаве у јединице.

Израелска армија је операцију назвала „Мачеви од гвожђа“ и већ извршила ваздушне ударе на циљеве у Гази.

Хаос у подручју ка Гази

Нема детаљних података где су све израелски грађани и како тачно страдали. Најпре је јављено да је прва жртва једна 60-годишња жена чију је кућу погодила палестинска ракета.

Јављено је да је у „борби са терористима“ убијен и један локални званичник у Израелу.

Болница у Бершеви, великом граду надомак маленог Појаса Газе, саопштила је да је примила 140 рањених од којих је двадесет у критичном стању. На пријем рањеника припремиле су се и болнице у Тел Авиву.

У хаотичном стању има извештаја о киднаповању израелских грађана. Један видео који кружи друштвеним мрежама наводно приказује отету Израелку која је одведена у Газу.

Немачки недељник Шпигел на свом порталу оцењује да су шокантне слике палестинских милитаната у израелским насељима – то је напад до сада невиђених размера.

„То што је Хамасу за руком пошао овакав напад, који вероватно захтева месеце припреме, заправо је енорман пораз израелских тајних служби и снага безбедности под влашћу Бењамина Нетањахуа“, пише Шпигел.

„Последица ће извесно бити обухватан рат Израела против Хамаса у Гази“.

То је у првој реакцији наговестио и премијер Нетањаху. „Ми смо у рату и победићемо“, рекао је он.

Осуде са Запада, аплауз из Ирана

Са Запада стижу бројне осуде напада и подршка Израелу. Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок оштро је осудила нападе и навела: „Израел има нашу пуну солидарност и, на основу међународног права, право да се брани од тероризма“.

Напад је осудио и Египат, држава која је раније дуго била једина веза Газе са спољним светом. Са друге стране, Иран је поздравио нападе.

Либанска шиитска паравојска Хезболах, блиска Техерану, поздравила је ударе на Израел, наводећи да је то „одлучан одговор на израелску трајну окупацију и порука онима који теже нормализацији односа са Израелом“.

Последњих месеци је низ арапских земаља успоставио дипломатске везе са Израелом.

Власти Израела се дуго опиру решењу са „две државе“, које подржава и већина западних земаља. Према њему, Палестинци би требало да имају суверенитет над Појасом Газе, Западном Обалом и источним Јерусалимом.

Али, Израел следи политику насељавања Западне Обале ортодоксним Јеверејима чија насеља заузимају све веће комаде земље.

У Гази већ дуго влада радикални Хамас, означен као терористичка организација. Тај мали и густо насељени комад земље је под сталном израелском блокадом.

Извор: Дојче веле