Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Израел послао најелитнију јединицу у борбу, ово значи само једно!

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су у недељу увече да је морнаричка елитна јединица командоса Шајетет 13 привела вишег члана терористичке групе Хамас, пошто су борбе на југу Израела настављене више од 40 сати након напада Хамаса на ту земљу.

ИДФ је саопштила да је заменик команданта јужног одељења Хамасових поморских снага, Мухамед Абу Гали, заробљен од стране Шајетета 13.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Осумњичени се налази у притвору и тренутно га испитују – наводи се у саопштењу ИДФ-а.

Нису дати додатни детаљи о томе како је Абу Гали заробљен. По последњим информацијама Абу Гали је највиши члан Хамаса којег је Израел заробио током борби које су у току.

Требало би напоменути и то да су поморске снаге Хамаса покушале су да покрену неколико напада током борби које увелико трају, шаљући терористе преко мора да се инфилтрирају у Израел. Израелска морнарица је саопштила да је убила десетине терориста Хамаса током покушаја да изведу нападе са мора. ИДФ си у недељу увече саопштиле да се још бори против палестинских тероиста на израелској територији, 40 сати након почетка рата који је терористичка група Хамас покренула у суботу ујутро.

Подсећања ради, терористичка група Хамас са седиштем у Гази покренула је напад без преседана на Израел, испаливши хиљаде ракета и пославши стотине наоружаних људи у израелске заједнице копном, морем и ваздухом, убивши најмање 700 особа и ранивши преко 2.200. Терористи Хамаса су такође узели за таоце најмање 130 Израелаца, укључујући цивиле и војнике.

ИДФ су саопштиле да су трупе наставиле да врше претресе по градовима у тој области и да и даље размењују ватру са терористима. Израелци су такође евакуисани из градова близу границе са Газом. У међувремену, ИДФ је саопштио да је покренуо масивне ваздушне нападе на циљеве Хамаса у Појасу Газе. ИДФ је саопштила да су Шуџаија и Бејт Ханун „гнезда терора“ које Хамас користи за нападе на Израел. ИДФ је током дана саопштила да је гађала и бројне небодере у Појасу Газе и домове виших чланова Хамаса, јер су на тим локацијама била смештена средства која припадају терористичкој групи.

Шта је јединица Шајетет 13?

Последњих година блискоисточни сукоби су представљали бројне изазове за Израелске одбрамбене снаге и директно су утицали на текуће операције, посебно у специјализованим јединицама као што је Шајетет 13. Ова јединица је специјализована за извођење упада с мора на копно, прикупљање поморских обавештајних података , и спровођење саботаже, спасавања талаца и противтерористичких операција.

Израелске одбрамбене снаге, посебно њихове специјалне снаге, значајно се разликују од многих западних војних јединица због јединствених услова и окружења у којима је држава Израел успостављена и сталног ратног стања са којим се суочавала од свог настанка. Од 1948. године, Израел је доживео бројне ратове и турбулентне периоде због британске колонијалне политике у региону. Ово нестабилно окружење навело је Израел да развије једну од најбољих оружаних снага на свету. Војна служба у ИД је обавезна за све држављане Израела и траје 36 месеци за мушкарце и 18-21 месец за жене.

Већина војних обвезника служи у једном од три огранка ИД. Истовремено, остатак је укључен у полицију, Израелску граничну стражу (МАГЕВ), Службу безбедности (СХАБАЦХ) и војну обавештајну службу (МОССАД). Неки војни обвезници служе и у специјалним јединицама у оквиру сва три огранка ИД. Запажен је број и висок ниво обучености ових специјалних јединица, као и њихов статус и углед у израелском друштву.

Након завршене почетне обуке, регрути прелазе на специјализацију. Процес обуке за Шајатет 13 је јединствен по томе што примера ради регрути који су имали потешкоће током основног курса роњења, али га на крају положе са просечном оценом, нису искључени из напредног курса. Разлог за овај приступ је да су ови регрути већ уложили значајно време у обуку. Ако су вољни (обично је то случај), могу се придружити ронилачким и компненим јединицама. Ово осигурава да се јединица састоји од врхунских војника који, из овог или оног разлога, можда нису бриљирали у ранијим фазама обуке, али и даље имају потенцијал да успеју.

Историја

Шајетет 13 је јединица Израелских одбрамбених снага која је формирана 1949. године, убрзо након успостављања државе Израел. Њени оперативци, специјалисти за борбу против тероризма и спасавање талаца, често се називају “тихи војници“. Током година, они су играли кључну улогу у свим израелским сукобима. Шајетет 13 је широко познат као једна од најбољих специјалних јединица на свету.

Обука

Након што су изабрани за Шајетет 13, војници започињу програм Масул, посебно дизајниран процес обуке који се сматра најстрожим физичким, професионалним и менталним програмом који се спроводи у Израелским одбрамбеним снагама. По завршетку програма, регрути добијају званични амблем јединице (крила слепог миша са мачем и штитом) и дозвољава им се учешће у борбеним активностима. Период обуке од 21 месец подељен је у неколико фаза. Ово су неке од њих:

Четири месеца основне пешадијске обуке у војној бази Миткан Адам, где специјалне јединице ИД имају своје објекте за обуку.

Два и по месеца напредне пешадијске обуке у официрској школи ИД у пустињи Негев.

Три недеље напредне падобранске обуке у којој се чланови обучавају да изводе падобранске скокове са велике висине у падобранској школи у близини ваздушне базе Тел Ноф.

Оружје

Припадници јединице су обучени за коришћење различитих врста оружја, укључујући пиштоље Глок, М4 карабине, снајперске пушке ЦТАР-21, М24 и СР-25, митраљезе Негев и друго модерно западно оружје. Лично оружје израелских специјалних снага је модификована америчка јуришна пушка М16 ЦАР-15, често упарена са бацачем граната М203. До ове промене дошло је након велике реорганизације специјалних јединица након неуспешне операције Сајерета Маткала 1974. године, у којој су грешке и пропусти, у које су спадали и коришћење совјетског оружја, допринели неуспеху. Као резултат тога, употреба совјетског оружја била је забрањена у свим специјалним јединицама. Осим у јединици Шајетет 13.

Шајет 13 је користио руски АК-47 као своју примарну јуришну пушку због доказане поузданости у тешким условима као што су подводна, слана и пешчана окружења. Поред тога, совјетско оружје је омогућило оперативцима да се стапају са локалним становништвом током тајних операција, пружајући кључну предност док непријатељ не утврди да ли су пријатељи или савезници.

Последњих година, АК-47 је постао мит унутар јединице и још увек је први избор за оружје када је у питању обука. Међутим, због своје техничке инфериорности у односу на модерно западно оружје, АК-47 се сада користи само у ронилачким операцијама. Основно оружје припадника ове јединице је сада модификовани амерички М16 ЦАР 15, који је лакши, разноврснији и прецизнији, а такође користи исту муницију (5,56 мм) као лаки митраљез ИМИ Негев.

Извор: Информер