Свет

ШОК ЗА РУСЕ! Зеленски са Ердоганом спрема нешто крупно! Лидер Украјине открио улогу Турске у великим догађајима који следе!

Украјина наставља с припремама мировног самита у циљу завршетка рата, рекао је председник Володимир Зеленски након разговора са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, јавља Ал Џазира.

Следећи корак биће још један састанак саветника за националну безбедност из неколико украјинских савезница који би требао да буде одржан на Малти од 28. до 29. октобра, преноси Хина, позивајући се на дпа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током тих разговора о мировној формули, Турска ће такође допринети својим ауторитативним гласом и ставом, написао је Зеленски на друштвеној мрежи X, некадашњем Твитеру, након телефонских консултација с Ердоганом.

Мировни самит до краја година

Зеленски је ову формулу, којом се предвиђа повлачење руске војске из Украјине, окарактерисао као једину одрживу иницијативу за окончање рата. Мировне иницијативе бројних других земаља, укључујући Кину и Бразил, Украјина је увелико одбацивала.

У аугусту, представници око 40 држава учествовали су на великом састанку о мировној формули за Украјину у Саудијској Арабији. Русија није била позвана. Украјина планира да организује мировни самит до краја године.

Зеленски је захвалио Ердогану на његовој чврстој подршци у борби за украјински суверенитет и територијални интегритет. Није открио детаље о састанку који се планира у Малти.

Међутим, према ранијим изјавама из Кијева, догађај ће се такођер тицати западних безбедностних гаранција против будуће руске агресије.

Извор: Ал Џазира