Свет

УЗБУНА У РУСИЈИ! Кога то Зеленски шаље да отвори нови фронт?! Већ једном је добио по носу од Путина, сад хоће опет!

У Украјини велику тежину имају снаге које желе да Михаил Сакашвили поново преузме место председника Грузије, преноси Спутњик Грузија речи председника комитета грузијског парламента за људска права Михаила Сарјвеладзеа.

– Све је јасно одакле све то и ко има какав интерес. Данас политичка снага у Украјини има веома велики утицај, која жели да види Михаила Сакашвилија на власти у Грузији само да би он започео рат – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сарјвеладзе је додао да се Кијев већ дуже време залаже да Грузија отвори други фронт против Русије. За присталицу ове идеје парламентарац је именовао секретара Савета за националну безбедност и одбрану Алексеја Данилова.

За време председника Петра Порошенка, Сакашвили је накратко био на челу Одеске области , али је потом отпуштен и лишен украјинског држављанства. Други пут је добио украјински пасош под Володимиром Зеленским .

Сакашвили је 1. октобра 2021. приведен док је покушавао да илегално уђе у Грузију. Још 2018. године у домовини је осуђен у одсуству: у случају убиства банкара Сандра Гиргвлијанија – на три године затвора, а у случају пребијања посланика Валерија Гелашвилија – на шест.

Осим тога, бивши председник се појављује у случајевима растурања опозиционог митинга 7. новембра 2007. године, погрома телевизијске куће „Имедиј“, проневере средстава из државног буџета и илегалног преласка границе – о њима још увек размишља. судови. Како је изјавио премијер Иракли Гарибашвили , Сакашвили ће дуго остати у затвору и одслужиће целу казну.

У јулу је Зеленски позвао грузијског амбасадора и затражио ослобађање Сакашвилија. Према његовим речима, Тбилиси би требало да пребаци бившег председника у Кијев на лечење, пошто је он украјински држављанин. Министарство спољних послова Грузије назвало је ову изјаву екстремним обликом заоштравања односа.

Рат у Грузији се водио у августу 2008. године између Грузије са једне и Русије и грузијских отцепљених територија Абхазије и Јужне Осетије са друге стране. Након неколико дана жестоких окршаја у овој области између грузијске војске и снага Јужне Осетије, грузијски војници су 7. августа покушали да заузму град Цхинвали, главни град Јужне Осетије. Као одговор на ово уследио је руски напад на Грузију који је Москва оправдала одговором на напад на руске мировне снаге у Јужној Осетији и заштитом својих држављана у Грузији. Абхазија је такође напала грузијске снаге које су се од раније налазиле на делу њене територије након завршетка претходног рата 1993.

Русија и Грузија су уз посредовање Европске уније потписале примирје 15. августа 2008. у ком су се Руси обавезали да ће се повући са грузијске територије. Грузија је често исказивала незадовољство темпом руског повлачења и присуством руске војске у црноморској луци Поти.

Руска дума је званично признала независност Абхазије и Јужне Осетије 26. августа, што је Грузија окарактерисала као чин анексије.

Извор: Информер