Свет

АМЕРИЧКИ ЕКОНОМИСТА: Зеленски у очају због војне катастрофе коју су изазвале САД

Фото: Фејсбук принтскрин

Непромишљена политика Вашингтона довела је до војне катастрофе у Украјини, а власти у Кијеву криве једна другу за пораз.

Ово је рекао амерички економиста и професор Универзитета Колумбија Џефри Сакс у интервјуу за Јутјуб канал Јудгинг Фреедом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За Украјину сада долази завршница, а Зеленски је очигледно у очају. Дуги ножеви су спремни у Кијеву (поређење са једним од догађаја у историји нацистичке Немачке). Ту су сада веома озбиљне међусобне оптужбе“, каже експерт.

„Ноћ дугих ножева“ догодила се 30. јуна 1934, када је уз Хитлерово одобрење, масакрирано руководство јуришних трупа Нацистичке партије. Званична пропаганда оптужила је убијеног вођу јуришника Ернста Рема да је организовао пуч.

Професор је приметио да се у Украјини већ догодила „војна катастрофа“. Према његовим речима, Оружане снаге Украјине шаљу пешадију у крваве нападе без подршке оклопних возила и авијације.

Аналитичар је као кривце за овакво стање навео САД. Он је приметио да је Вашингтон тај који је гурнуо Кијев у неуспешну контраофанзиву, а да није имао јасан план. Сакс је додао да садашњи тим спољнополитичких саветника Беле куће сматра „најпатетичнијим” који је икада видео.

„Русија има супериорност у ваздуху, ракетну, копнену, а Сједињене Државе немају кохерентан приступ како да преговарају о окончању сукоба“, рекао је професор.

У последње време западни медији све чешће пишу да су САД и ЕУ почеле да се замарају украјинским сукобом, а подршка кијевском режиму слаби.

Како преноси Ен-Би-Си , амерички и европски званичници већ разговарају са Кијевом о могућим последицама мировних преговора са Русијом, укључујући опште нацрте због чега би Украјина можда морала да одустане да би постигла споразум.

Извор: Wебтрибуне.рс