Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ БЕСАН: Руси намерно изазивају инциденте, вежбају на нама

„Руски и кинески пилоти се „сударају” са америчким авионима на разним жариштима ради обуке“, изјавио је генерал америчког ваздухопловства Марк Кели, а преноси „Бусинесс Инсидер“.

Према писању публикације, само током прошле године забележено је неколико „опасних“ ситуација, укључујући инцидент у марту, када је руски Су-27 пресрео амерички извиђачки дрон МК-9 Реапер, након чега се срушио у Црно море.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка војска такође сматра опасним маневре руских пилота у Сирији, као и пресретање америчких авиона од стране Кинеза, наводи се у публикацији.

„Постоји неколико разлога зашто се то дешава. Један од њих је тај што они ( Русија и Кина – прим. аут.) желе да тренирају против најбољих на свету и то могу“, рекао је генерал Кели.

Он је додао, да и Русија и Кина желе да тестирају своје авионе и своје пилоте против Сједињених Држава, осећајући уверење да могу да се такмиче са Американцима у овој области.

Руско Министарство одбране је раније више пута указивало на кршење споразума од стране америчких ваздухопловних снага у Сирији. Тако су 14. јула амерички ловци пет пута нарушили сиријски ваздушни простор у области ал-Танф, кроз коју пролазе међународни ваздушни путеви.

Неколико дана касније, пилоти Ф-16 су користили систем циљања на руском авиону. Укупно, „међународна антитерористичка коалиција” коју предводе Сједињене Државе, открила је 12 кршења протокола за деконфликт у само једном дану. Сви они се односе на летове дронова који нису усаглашени са руском страном.

Извор: Wебтрибуне.рс