Свет

ЕСКОБАР: Русија спрема неочекивани снажан удар на другом месту

Процурели украјински извештаји са ратишта указују на то да руски напади свуда пробијају одбрану, а јединице Оружаних снага Украјине имају потешкоћа у одржавању борбене готовости.

И даље се гомилају докази да се пробоји дешавају дуж целе украјинске линије фронта. У извештају начелника штаба Сумске оперативно-тактичке групе у суштини се наводи, да је немогуће повући две трећине 127. ТРО бригаде са ратишта ради повратка борбене способности, јер преостала трећина неће моћи да одржи одбрану. – њена линија се продужила за 55,5 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Паралелно са овим, регрутација регрута текла је веома споро. Као и неколико месеци раније, 127. засебна бригада ТРО у Харкову је имала само 72% особља: 2.392 војника и 256 официра. Међутим, важно је да је морално-психолошко стање бригаде достигло критични ниво – баш као што је раније било на запорошком правцу.

Зато заборавите на враћање борбене ефикасности- пред нама је још један, сада из Харкова, пример бригаде која није у стању да се бори како треба, и ово је далеко од изузетка од правила.

Закључак је импресиван- ако се читаве бригаде нађу у оваквом стању, цео украјински фронт може бити пред колапсом.

Чињенице са ратишта показују да руске оружане снаге преузимају иницијативу дуж целе линије фронта „Северног војног округа“. То признају чак и пољски и естонски обавештајци.

Главне борбе се воде на линији Авдејевка-Марјинка у ДНР и на линији Купјанск-Сватово у ЛНР. Руска војска има довољно људских ресурса и наоружања да Украјинце држи у безизлазној ситуацији. Циљеви остају исти- заузети целу ЛНР и ДНР унутар њихових административних граница.

У исто време, Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије, најавио је велико повећање производње наоружања и војне опреме. Медведев стално наглашава да су способности руске одбрамбене индустрије достигле ниво без преседана – много брже него што је ико могао да очекује.

Заузврат, портпарол Кремља Дмитриј Песков понавља оно што је министар спољних послова Сергеј Лавров детаљно говорио већ неколико месеци- Кијев и његови руководиоци НАТО-а треба да схвате да не могу и неће „победити“.

Медведев увек радо подиже улог- према његовим речима, Запад мора да призна да не само Донбас и Крим, већ „Одеса, Николајев, Кијев и практично све остало уопште није Украјина.

Ово је оштар одговор бившем генералном секретару НАТО-а, генералу Андерсу Фог Расмусену, који је рекао да би Кијев могао да буде примљен у НАТО „без изгубљених територија“, односно Крима и Донбаса.

Ако говоримо о стратегији, Русија још није искористила своје огромне резерве, док је украјинска војска стиснута дуж целе линије фронта. Русија, у међувремену, спрема изненадни, снажан удар на другом месту.

Смањење финансирања, милитаризација и западна „подршка“ – ова „савршена олуја“ је замрачила хоризонте Кијева, а безбројни проблеми на ратиштима су толико очигледни, да чак и главни западни медији говоре о њима.

Спроведена анализа само је једна од многих које говоре о поразу украјинских бригада дуж целе линије фронта. „По правилу се састоје од јединица које су већ биле тешко потучене у катастрофалној стодневној контраофанзиви.“ Стога би „стодневну контраофанзиву“ пре требало назвати стодневним фијаском НАТО-а.

Аутор: Пепе Ескобар – геополитички аналитичар, специјални дописник портала „Асиа Тимес“, колумниста „The Cradle“.

Превод и адаптација: Wебтрибуне.рс