Свет

ЕНГЛЕЗИ У НЕВЕРИЦИ, ГОРИ ПЛАНЕТА: Нови председник Аргентине тражи од Британије да врати Фокланде! Лондон шаље брод

Милеј је инсистирао током своје председничке компање да се ово питање не може игнорисати

Нови председник Аргентине Хавијер Милеј сматра да Фокландска острва припадају његовој нацији и обећава да ће их вратити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милеи је током кампање инсистирао да Велика Британија мора да врати Фокландска острва и да се око тога не може преговарати. Милеи је Фокланде упоредио са Хонгконгом које је Велика Британија вратила Кини.

Аргентина, подсетимо, верује да су јој Фокланди илегално одузети 1833. године.

Фокланди су били место кратког, али бруталног рата након што је Аргентина извршила инвазију 1982. године. Велика Британија је потом послала трупе, а Аргентина је изгубила двомесечни рат за архипелаг у сукобу који је однео животе 649 Аргентинаца и 255 британских војника.

Питање Фокланда никада није сматрало решеним у Буенос Ајресу.

Аргентина и даље тврди да полаже право на острва док Велика Британија каже да су Фокланди самоуправни ентитет под њеном заштитом. На референдуму одржаном 2013. године чак 99,8 одсто становника гласало је за останак Британаца.

Милеј је инсистирао током своје председничке кампање да се питања о будућности Фокландских острва не могу игнорисати.

– Шта предлажем? О суверенитету Аргентине над Малвинским острвима се не може преговарати. Малвини су Аргентина. Сада морамо да видимо како ћемо их вратити. Јасно је да ратна опција није решење. Предлажемо да се крене ка решењу какво је Енглеска имала са Кином у вези са питањем Хонгконга. Не може се занемарити позиција људи који живе на острвима. Не можете порећи да су ти људи тамо. Не можете занемарити та људска бића. Морате преговарати са Британијом и узети у обзир ставове људи који живе на острвима. Тражимо одрживо решење да се Малвинска острва врате у Аргентину дипломатским путем – рекао је Милеј.

Велика Британија је међутим према наводима Дејли експреса поручила новоизабраном аргентинском председнику Хавијеру Милеју да неће разговарати о Фокландским острвима.

– Фокландска острва припадају Великој Британији. То је неоспорно и о томе се не може преговарати – рекао је министар одбране Грант Шапс.

Британска морнарица саопштила је да ће се патролни брод вратити на Фокландска острва после деветомесечне паузе.

Извор: Еспресо/Дејли мејл