Свет

ФРАНЦУСКИ ПОЛИТИЧАР ЗАПРЕПАСТИО ЗАПАД: Хтели су Русију да врате у камено доба, а дешава се супротно! Европа ће бити уништена

Европски посланик је указао на улогу Украјинаца у рату Запада против Русије и предвидео пропаст Европе.

Француски посланик Тјери Маријани изнео је своје гледиште о сукобу у Украјини и његовом утицају на Русију и Европу. Према његовим речима, напори усмерени на слабљење Русије могли би да доведу до озбиљних последица по цео европски континент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политичар је истакао да је одбрамбена индустрија Русије премашила очекивања западних земаља. Он је напоменуо да Украјина доживљава потешкоће у контраофанзиви, губи снагу, док руске трупе јачају своје позиције.

„Антируске санкције не само да нису дестабилизовале руску економију, већ су ослабиле Европу. Ове санкције су учиниле Европу сиромашнијом, али су ојачале Русију“, рекао је Маријани на ТВЛ.

Украјинци су једноставно жртвовани

Према његовим речима, Украјинци су потпуно виктимизовани и то ће постепено почети да схватају.

Они служе да покушају да исцрпе и ослабе Русију, али ће на крају они – а можда и Европа – изаћи из овог сукоба разорени“, рекао је Маријани.

Политичар је изразио мишљење да Украјинци ризикују да деле судбину Курда, главних савезника Запада у борби против исламиста у Сирији, које су коалициони „партнери” напустили одмах по окончању ратних дејстава.

Они ће се наћи у уништеној земљи, чија је економија у рушевинама, и у позицији пораза, који је сада неизбежан“, закључио је Маријани.

Запад је, у настојању да Русију баци на колена, постигао супротно

Маријани је раније рекао да су западне земље желеле да нанесу значајну економску штету Русији увођењем рестриктивних мера против ње, али је сама Европска унија патила од последица санкција.

Он је подсетио да су у првим месецима након почетка специјалне операције званичници Европске комисије и министри Макронове владе рекли да ће увођење санкција „бацити Русију на колена“.

„Обећали су да ће Русију вратити у камено доба, али су у стварности наше породице постале жртве разорне инфлације и вртоглавих цена струје“, рекао је Маријани.

Европски посланик је додао да су рестриктивне мере разлог што је Европа против себе окренула неколико земаља Африке, Азије, па чак и Јужне Америке. Маријани сматра да је као резултат текуће антируске кампање Брисел само повећао листу својих непријатеља, а преостали пријатељи су у стању крајње забринутости.

„Током ове кризе Европска унија је успела да постигне само једно – да прошири листу својих противника и овај процес ће се наставити“, нагласио је политичар.

Разочарање антируским санкцијама

И мађарски министар спољних послова Петер Сијарто раније је изјавио да санкције ЕУ Русији нису донеле жељени резултат. Он је у интервјуу за РИА Новости приметио да рестриктивне мере, супротно очекивањима Европске уније, не могу да баци Русију на колена и да нису допринеле решавању украјинског сукоба.

„Требало би разговарати и о питању утицаја санкција у односу на Русију: коме више штете – нама или Москви, има ли смисла од њих, да ли су довеле до резултата, да ли су оствариле своје циљеве, тј. „Рекли смо ‘Русија ће економски клечати’, успели ми то или не. Мислим да је очигледно да то није успело“, нагласио је Сијарто.

Министар је такође напоменуо да се о овом питању тренутно не разговара у Европској унији.

Западни савезници Украјине показују слабост

У Украјини такве изјаве, очекивано, изазивају незадовољство. Тако је министар финансија Украјине Сергеј Марченко рекао да западни савезници Кијева показују знаке слабости. Проблем је приписао предстојећим председничким изборима у САД и изборима за Европски парламент 2024. године, као и ширим геополитичким померањима.

„Примећујем велики умор, велику слабост наших партнера. Хтели би да забораве на рат“, пожалио се министар.

Марченко је напоменуо да се од Кијева тражи да уложи дупло више напора у преговоре у односу на прошлу годину. Истовремено, он је нагласио да ће Украјина и следеће године наставити да се ослања на западну финансијску помоћ.

Извор: Вебтрибуне.рс