Свет

ЕВРОПА ПОСТАЈЕ БУРЕ БАРУТА: Естонија поставља „змајеве зубе“ на граници са Русијом

Естонске власти постављају додатне бетонске баријере, познате као „змајеви зуби“, на граници са Русијом у Нарви, јавио је државни емитер ЕРР .

– Спремамо се за евентуално затварање граничног прелаза у Нарви. Прошле недеље смо тамо поставили баријере, а у блиској будућности ћемо додатно појачати заштиту граничног прелаза Нарва постављањем додатних бетонских баријера – саопштила је прес-служба. Полиција и гранична стража префектуре Ида рекла је за ЕРР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напоменули су да помно прате шта се дешава на граници, јер „Русија врши миграциони притисак на Естонију и Финску“, наводно шаљући људе који немају право да уђу у Европску унију.

Прве бетонске пирамиде на граничном мосту у Нарви појавиле су се 16. новембра увече након што је 19 држављана Сомалије и Сирије тамо стигло из Русије и покушало да уђе у земљу преко граничног прелаза Нарва без правног основа, напомиње портал.

Дан раније, министар унутрашњих послова Естоније Лаури Лаанеметс. известио је да земља не жури да затвори контролни пункт на граници са Русијом по угледу на Финску , јер миграциони притисак то још не захтева.

Министар је напоменуо да би садашње затварање граница била претерана реакција и пре демонстрација слабости, као и уливање страха у естонско друштво, што Русија наводно тражи.

Финска влада је у ноћи 24. новембра затворила контролне пунктове Вартиус, Салла и Куусамо. Од 18. новембра затворени су гранични прелази на југоистоку Ваалимаа, Нуијамаа, Иматра и Ниирала. У пракси, то значи да ће прелазак финско-руске границе бити могућ само на контролном пункту Раја-Јосепи.
Хелсинки је рекао да је Русија изазвала ову ситуацију тиме што је пустила људе који нису имали потребна документа .

Како је изјавио секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков, русофобични став којег су фински лидери почели да се придржавају је за дубоко жаљење.

Говорећи о оптужбама на рачун руских граничара, Песков је истакао да они поштују сва упутства, „гранични прелаз користе они који на то имају законско право“, а Москва не прихвата натеране оптужбе .

Извор: Информер