Свет

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ СТРУЧЊАКА ЗА ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ: Тотални рат, биће горе него 1939. године?

Пуковник Хамиш де Бретон-Гордон, стручњак за хемијско оружје, навео је да је очигледно да се Русија окреће тоталном рату.

„Јасно је да могућност нуклеарног рата и ширења Путинових снага на запад захтевају нашу највећу пажњу. Да, такође нам прете напади блискоисточних терористичких група, али оне су ограничене и немају способност да се упусте у ону врсту тиранског потчињавања какву би Путин веома волео да покуша у Украјини. И немају могућност да пошаљу смртоносне стратешке нуклеарне бојеве главе“, пише за британски Телеграф пуковник Хамиш де Бретон-Гордон, стручњак за хемијско оружје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, украјински председник Володимир Зеленски је све више љут јер је Запад тренутно окренут сукобима на другим фронтовима. После 20 месеци непрекидног ратовања, недавне промене генерала и безбедносних званичника показују дубоку фрустрацију због ратног стања у Украјини.

Залихе западног оружја и муниције се смањују и очигледно је да се они сада преусмеравају у источни Медитеран. А избори у Сједињеним Америчким Државама и Уједињеном Краљевству, који се одржавају 2024. године, могли би да буду кобни за наставак наоружавања Украјине.

„У међувремену, очигледно је да се Русија окреће тоталном рату. Њихова војна потрошња би ове године лако могла да пређе 10 одсто БДП-а. Кремљ је спреман да жртвује своје младиће и баци их у млин за месо у Донбасу, док украјински војници на фронту имају просечну старост више од 40 година. Осим тога, Путин не мора да страхује да ће изгубити изборе, за њега нема апсолутно никаквог ризика. Ова потпуна посвећеност би могла да преокрене равнотежу, и Зеленски то веома добро зна“, каже Хамиш де Бретон-Гордон.

Есеј „Савремени позициони рат и како у њему победити“ генерала Валерија Залужног, врховног команданта Оружаних снага Украјине, веома искрено и реално оцењује тренутно ратно стање, али и упозорава Запад на чињеницу да је Русија још далеко од пораза. Русија је наводно изгубила више од 300.000 војника за 20 месеци овог рата. Али Путин је, пише Хамиш де Бретон-Гордон, „изолован од политичких последица овог општег уништења будућности Русије“ у Кремљу.

Позициони рат омогућава Русима да у ровове пошаљу једва обучене војнике који само треба да држе пушку и пуцају. Украјина, с друге стране, нема безбедне области за обуку својих регрута.

„Зеленски стално тражи ново оружје и понавља апел за њим. 1917. године, у рововима Првог светског рата, тенк је био одлучујући фактор. Као бивши командант тенкова, процењујем да се тенковска акција код Камбреја 20. новембра 1917. године не разликује од тенковске акције 2023. године у Донбасу. Ово ће прекинути ћорсокак ако испунимо обавезе које Зеленски тражи, посебно ако Украјинцима обезбедимо и део модерних борбених авиона који недостаје. Али изнад свега, ми на Западу морамо схватити да ће догађаји у Европи кројити нашу судбину много више од оних у источном Медитерану. Морамо да обезбедимо све што је Украјини потребно за победу. У супротном, постоји реална могућност да изгубе рат и да се на Европу спусти таман облак, какав нисмо видели од 1939. године“, закључује Хамиш де Бретон-Гордон за британски Телеграф.

Извор: Јутарњи

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ