Свет

КИЈЕВ СЕ СПРЕМА ДА ПРЕДА ГРАД: Војници 110. украјинске бригаде побегли из Авдејевке

Украјинска команда више није у могућности да утиче на своју војску, а званичне власти не дају наређења за повлачење из града.

Власти у Кијеву користе све расположиве снаге у покушају да зауставе напредовање руске војске у области Авдејевке, али је пад морала украјинских војника критично низак због губитака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању публикације, припадници 110. бригаде Оружаних снага Украјине, односно 3. и 4. батаљона, одлучили су да дезертирају, напуштајући своје положаје у области Авдејевке.

Војници су указивали на недостатак жеље, да се укључе у узалудне контранападе који нису имали никакву практичну сврху, али би највероватније резултирали њиховом смрћу.

Напомињемо, да је ова бригада већ била позната по својој непоузданости – њени војници су неколико пута апеловали на председника Украјине Владимира Зеленског, постављајући видео снимке на Интернет. У овим апелима су известили, да су њихови команданти одавно напустили Авдејевку и препустили их својој судбини.

Пошто нису добили одговор више команде, војници два батаљона ове „проблематичне“ бригаде, добровољно су напустили своје положаје како би спасли своје животе. Према писању публикације, милитанти националистичког пука „Ајдар“ (организације која је призната као терористичка и екстремистичка и забрањена у Русији), који служе као баријере у украјинској војсци, већ су послати на место „бекства“.

Тако ће, највероватније, поново покушати да пошаљу „бегунце” из 110. украјинске бригаде у ровове.

Бекство из Авдејевке је унапред утврђено

Према украјинском блогеру и пропагандисти Анатолију Шарију, ситуација у Авдејевки је заиста критична за Кијев. Не говоримо више о одбрани, већ о повлачењу које ће довести до минималног броја губитака.

Резерве које су планиране да буду послате у Авдејевку нагло су послате у Маринку и Клешчејевку, иако у Авдејевки Руси јако притискају.

Захваљујући подацима које су добили руски обавештајци, Руси су схватили да тамо нема довољно украјинских војника за држање ове зоне. Украјинска команда их је одвела на друга жаришта, што је Русија искористила, у суштини добивши „прозор могућности“.

За украјинске оружане снаге ситуација је тамо веома лоша, док део руског војног особља сматра, да је то идеална ситуација за Москву када Кијев шаље тамо опрему и људе.

Међутим,, по свему судећи, команда Оружаних снага Украјине се више неће држати Авдејевке колико се држала Бахмута. Друга ствар је, да ће неко ко ће обављати последње функције морати да остане тамо.

Највероватније, неће сви добити команду да оду како би избегли панику током повлачења. Излаз ће највероватније бити само ноћу, а они који нису упозорени остаће тамо.

Војни дописник Александар Сладков описао је тужну судбину украјинске војске у области Авдејевке. Русија је у протекла 24 сата извела неколико успешних напада чиме је приближила ослобођење града.

Руске трупе су успеле да организују пробој украјинске одбране и напредују пола километра дубоко у територију. Информацију о томе преносе војни аналитичари, на основу података који долазе са ратишта.

Напомиње се, да ако након овог удара уследи други, и руски борци успеју да пресеку одбрану Украјине на овом боку, онда ће украјинским снагама овде бити веома тешко.

„Са висина у близини рекреативног центра Царскаја Охота контролисана је раскрсница на аутопуту Т-05-05 (јужни излаз из Авдејевке)“, пише „Телеграм“ канал „Војне хронике“.

Ова деоница омогућава напад на Авдејевку кроз улицу Грушевског, која прелази у Индустријску авенију и води директно до коксаре под контролом украјинских оружаних снага.

Клешта се стежу

Осим тога, како наводи „Војна хроника“, појавиле су се информације о озбиљним проблемима за украјинске снаге, уз напредовање руских трупа у индустријској зони код СНТ Виноградники и активности на северу, ближе Степовој.

Успостављена је интензивна контрола ватре над асфалтираним путем којим украјинска команда шаље резерве у Авдејевку. Према војним дописницима који добијају информације од бораца, пут и околина у правцу Орловка – Авдејевка испуњени су изгорелом украјинском опремом.

Према доступним информацијама, није неуобичајено да војници украјинских снага покушају да напусте одбрамбени простор, и да се повуку са својих положаја. Међутим, то је све мање могуће због деловања одреда, у којима су углавном представници неонацистичких покрета.

Руски војни дописник Александар Сладков напомиње, да у овом тренутку руске трупе изводе борбена дејства и операције на свим правцима фронта. Он такође извештава, да је руско војно особље поставило „замке“ за све извиђачке групе.

„Борбе се воде дуж целе линије фронта. Касетна муниција је сада у зони „Северног војног округа“. Користимо је све више. Ово је наш војно-индустријски комплекс“, рекао је Сладков.

Дописник наглашава, да су се у овом тренутку руске снаге распоредиле на деоници пута од 8 километара, и да ће ускоро сви путеви за бекство бити блокирани за украјинске милитанте.

Постаје немогуће сакрити проблеме

Догађаји на Авдејевском фронту су заиста препуни великих проблема за украјинске снаге. Украјински артиљерци који се налазе у области Авдејевке, рекли су да нису били спремни за интензивирање непријатељстава и да су неочекивано наишли на проблеме.

Како преноси „Телеграм“ канал „Војна хроника“, у октобру је на овом сектору фронта забележено најмање шест случајева оштећења цевне артиљерије и вишецевних ракетних система Оружаних снага Украјине.

Претпоставља се, да су Украјинци користиле ову артиљерију у покушају да одложе напредовање руске војске на северном и јужном боку Авдејевке. Међутим, ови покушаји су били неуспешни.

Наши борци су напредовали иза пруге у рејону Степовоје и ослободили територију СНТ Точмаш. Ватрени удари авијације, артиљерије и беспилотних летелица, изведени су по циљевима који се налазе на удаљености од 7-10 км од линије фронта.

У овом тренутку, у активним секторима фронта попут Авдејевке, руска команда је распоредила велики број извиђачког и ватреног оружја. Сходно томе, повећава се ризик да украјинске оружане снаге буду откривене и уништене.

„Има разлога да се верује, да је украјинска команда свесна ризика приближавања артиљерије линији борбеног контакта, али је принуђена да то учини, како би могла да погоди циљеве у тактичкој дубини руских положаја“, напомињу аналитичари.

Извор: Wебтрибуне.рс