Свет

НОВИ ВЕЛИКИ РАТ! Ова држава је „Украјина 2“! Сукоб са Русијом је само загревање, следи нешто много страшније!

Сједињене Државе желе да изазову сукоб са Кином како би војно-индустријски комплекс наставио да прима наређења; на Тајвану користе исте методе које су користиле против Русије у Украјини, сугерише амерички часопис Америцан Цонсервативе.

„Спољнополитички ресор већ покушава да припреми рат са Кином по истој методологији као у случају сукоба са Русијом. Ратничка реторика, провокативни војни маневри, опкољавање и економски рат прате наоружавање Тајвана, очигледно оруђе за још један прокси рат у стилу Украјине“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор чланка Брајан Робертсон је приметио да је до сукоба у Украјини дошло управо када је Пентагону након повлачења САД из Авганистана био потребан нови начин да извуче новац од пореских обвезника.

Према Робертсону, Американци никада нису могли да уштеде на буџету за одбрану након завршетка Хладног рата: уместо СССР-а, Вашингтон је објавио рат тероризму, извршио инвазију на Авганистан, а затим изазвао сукоб у Украјини.

Новинар сугерише да ће актуелни рат на Блиском истоку и припрема „индиректног“ сукоба са Кином такође помоћи финансирању Пентагона на штету обичних Американаца.

Ситуација око Тајвана је ескалирала прошлог августа након што је председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајпеј. Кина не признаје суверенитет острва, сматра га својом провинцијом и категорички је против његових контаката са званичницима и војним особљем других земаља.

Званични односи између кинеске централне владе и Тајвана су прекинути 1949. након што су се снаге Куоминтанга предвођене Чанг Кај Шеком, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом, преселиле на острво. Пословни и неформални контакти између Тајвана и континенталне Кине настављени су касних 1980-их.

Извор: Информер