Свет

ПЕСКОВ ЗАЛЕДИО ФИНСКУ: Направили сте велику грешку! Изабрали сте пут конфронтације са Русијом

Фото: Јутјуб

Кремљ је оптужио Финску да је изабрала пут конфронтације са Русијом, након што је Хелсинки најавио да од поноћи планира да затвори четири прелаза на заједничкој граници. Дмитриј Песков, портпарол Кремља, рекао је да Финска прави „велику грешку”.

– (Може се) само изразити дубоко жаљење што су финске власти кренуле путем уништавања билатералних односа – рекао је он, преноси руска државна новинска агенција ТАСС. Песков је истакао да су две земље увек имале узајамно корисне односе и односе поштовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија никада у модерној историји није претила Финској, нисмо имали разлога за било какву конфронтацију. Сада су они изабрали овај пут. Са наше тачке гледишта, ово је велика грешка“, додао је он.

Одлука о затварању граничних прелаза уследила је након што је Хелсинки оптужио руске власти да усмеравају мигранте у Финску у знак одмазде за њену одлуку да повец́а сарадњу у области одбране са САД.

Фон дер Лајен се захвалила Финцима

Кремљ је категорички одбацио такве оптужбе. Финска гранична стража саопштила је да ће на четири од девет прелаза бити постављене баријере како би се „спречио улазак”. Око 300 тражилаца азила, углавном из Ирака, Јемена, Сомалије и Сирије, стигло је ове недеље у Финску, кажу граничари.

Скоро 100 њих ушло је из Русије само данас до поднева, према финским званичницима. Тражиоци азила који стижу преко Русије од сутра ће моћи да предају своје захтеве само на два северна гранична прелаза, у Сали и Варцијусу, рекао је Мати Питканиити, шеф граничне службе за међународне послове.

Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије, јуче је захвалила финским властима на заштити спољне границе блока. „Руска инструментализација миграната је срамотна“, рекла је она. Гранични прелази који ће бити блокирани у поноћ су: Ваалимаа, Нуијамаа, Иматра и Ниирала.

Извор: Информер