Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Зеленски отпустио команданта, тражи хитне промене у војсци

Фото: Фејсбук принтскрин

На данашњем састанку са министром одбране дефинисани су наши приоритети. Немамо времена да чекамо резултате, рекао је председник Украјине

Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је хитне промене у оперативи украјинских снага, при чему је саопштио да је командант војних медицинских снага добио отказ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потез украјинског председника најављен је након његовог састанка са министром одбране Украјине Рустемом Умеровим, а усред дебате о украјинској стратегији и контраофанзиви у сукобу са Русијом, пише Ројтерс.

„На данашњем састанку са министром одбране Умеровим дефинисани су наши приоритети. Немамо времена да чекамо резултате. Потребна је хитна акција за предстојеће промене“, рекао је Зеленски.

Председник Украјине је рекао да је сменио генерал-мајора Тетјану Осташченко на месту команданта Здравствене јединице Оружаних снага Украјине.

„Потребне су нам фундаменталне промене када је у питању ниво медицинске подршке за наше војнике“, рекао је он, прецизирајући да војсци, између осталог, недостаје боља комуникација и дигитализација.

Осташченкову је заменио генерал-мајор Анатолиј Казмирчук, начелник војне клинике у Кијеву.

Њена смена уследила је након што су украјински медији сугерисали да су смене и откази, након консултација војних званичника са болничарима и другим званичницима одговорним за пружање подршке војсци, неизбежни.

У прилог тези да се у украјинском врху нешто опасно комеша иде и то што је Зеленски пре само неколико дана отпустио и заменика шефа Спољне обавештајне службе Украјине Александра Тарасовског.

Извор: РТ