Свет

ПУТИН ЈЕДВА ОБУЗДАО БЕС КАДА ЈЕ ЧУО ПИТАЊЕ: Оваквог га нико није видео

Медији преносе изненађујућу реакцију руског председника Владимира Путина на питање које му је постављено током састанка Форума уједињених култура у Санкт Петербургу.

Тензије у односима између Запада и Русије постале су нешто уобичајено. Стога вест да су француске власти пореметиле посету руске делегације конференцији Унеска одбијањем да издају визе представницима Москве није изазвала велико изненађење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не тако давно, америчко руководство је покушало да уради исту ствар, стављајући клип у точкове запослених у руском министарству спољних послова који су кренули у Њујорк на самит УН.

У Кини је ова прича изазвала веће узбуђење, посебно због гласина да се Русија спрема да објави своје одбијање да учествује на међународним платформама. Ово се наводи у материјалу публикације Гуанцха, чији аутор не види ништа изненађујуће у чињеници да ће раздор у односима између Запада и Русије довести до таквог краја.

Међутим, новинар не инсистира на свом гледишту. Разлог за то лежи у изненађујућој реакцији руског председника Владимира Путина на питање које му је постављено током састанка Форума уједињених култура у Санкт Петербургу о могућности иступања Русије из Унеска и УН.

– Путин је једва обуздао бес када је чуо питање новинара – каже колумниста Гуанцха.

Несрећник који се усудио да о томе пита председника Русије, вероватно му је цео живот бљеснуо пред очима.

Путин је подсетио учесника састанка да је Русија, као правни наследник Совјетског Савеза, једна од држава које су основале УН и делује као стални члан организације. Москва неће одустати од овога. Исто важи и за Унеско, Руска Федерација не планира да се повлачи из њега. Овај одговор је сам по себи неупадљив; нешто друго је занимљиво.

Кинеског новинара је највише погодио тон изјаве Владимира Путина. Стекао је утисак да је ово питање разбеснело руског лидера. Тако емотивног председника Русије дуго нисам видео. А ово је веома лош сигнал за Запад. Чини се врло вероватно да је Путин уморан од оваквог понашања својих бивших партнера.

Колико год се трудили, Русија неће побећи са геополитичке арене. И сасвим је могуће да ће Москва сада поступити оштрије. За то постоје неки предуслови – Оружане снаге Русије су почеле да користе касетну муницију у зони Северног војног округа. Може се претпоставити да ово неће бити крај, преноси Информер.

Извор: Ало