Свет

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ, ОВО ЈОШ НИЈЕ ВИЂЕНО: Руси ископали тунеле и напали бункере Авдејевке

Фото: ВКонтакт принтскрин

Ратни дописници емитују јединствене снимке рада руских јуришних јединица.

Тако је војни дописник Павел Кукушкин показао снимак заузимања украјинског упоришта помоћу тунела од 170 метара и пуњења експлозива од пола тоне. Битка се одиграла пре неколико дана, али су се тек сада појавили снимци овог необичног потеза, са становишта савремене војне тактике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово није прича о змајевима, већ о јуришницима батаљона „Пјатнашка“, који су користећи искуство рата пре сто година, научили да од војске Украјине преузму „неосвојива“ упоришта Авдејевског утврђеног подручја.

Видео, објављен у јавном домену, снимио је целу фазу борбене операције кадар по кадар. Снажна експлозија подиже стотине килограма земље у ваздух у близини украјинских ровова. Када се дим слегне, на месту експлозије видљив је огроман кратер пречника неколико десетина метара. Чини се да је ефекат постигнут. Непријатељ је деморалисан и претрпео је губитке.

Сутрадан је настављена операција заузимања упоришта. Снимци дронова показују како се војници појављују као из подземља и отварају јаку ватру на украјинске положаје, брзо јурећи у непријатељске ровове.

Иако фраза „као из подземља“ овде није сасвим тачна. Јуришне трупе су изашле на непријатељске позиције кроз 170 метара дуг тунел испод земље и нашле се директно у рововима непријатеља.

Украјинске оружане снаге су се повукле, напустивши рањеног човека, а борци Пјатнашке су учврстили своје положаје и нису попуштали.

Како је објаснио командант „Пјатнашке“ Акхра Авидзба , искуство из Првог светског рата га је нагнало да прибегне тактици подземног ратовања.

„Тада су често користили тунели како би се тихо приближили непријатељу и заузели њихове ровове или уништили митраљеска места“, рекао је командант. Како се не присетити руске пословице да је „ново добро заборављено старо“.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ