Свет

ПУТИН НЕЋЕ СТАТИ ДОК ИХ НЕ УНИШТИ: Издаће наређење

Владимир Путин планира да интензивира рат против Украјине и можда ће позвати на општу мобилизацију у Русији након што победи на председничким изборима 2024.

У међувремену, широм земље расте бес међу члановима породица руских војника – десетине хиљада мајки и супруга потписале су петицију тражећи да се њихови присилно мобилисани синови и партнери врате кући, а многи од њих изашли су на улице да протестују против Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његову параноју додатно појачава свест да је побуна коју су предводиле мајке војника довела до краја совјетске окупације у Авганистану 1979. године и убрзала распад СССР-а. Управо због тога је Путин наредио свим својим регионалним званичницима и тајним службама да по сваку цену искорене „антиратно неслагање“.

„Сваки улични протест треба прекинути“, рекао је један извор из регионалне владе.

Злогласна служба безбедности ФСЦ редовно контактира организаторе протеста и прети им санкцијама ако наставе са активностима за које се власти плаше да би могле да измакну контроли.

Уколико победи на изборима, руски диктатор ће моћи да остане на власти до 2030. године, што ће му такође дати одријешене руке да уведе војни рок у целој земљи, преноси Дејли мејл. А управо тога се Украјина највише плаши. Алексиј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану (НСДЦ), недавно је рекао да је „Русија у потпуности посвећена свом циљу, а то је уништење Украјине као нације“.

„Руска привреда све више прелази на ратну основу и општа мобилизација би могла да уследи након избора 2024. године. Осим тога, Русија се показала много отпорнијом на санкције Запада него што се очекивало. Украјина и њени савезници имају три до четири месеца да се припреме јер би избори, који ће бити одржани 17. марта, могли да буду потенцијална прекретница за Кремљ“, упозорава Данилов.

Након што је преживео побуну Вагнерове групе у јуну, руски лидер жели да ојача своју моћ кандидовањем на предстојећим изборима. Очекује се да ће Путин доживотно остати на власти, упркос систематском ућуткивању критичара, укључујући и опозиционог лидера Алексеја Наваљног.

Олга Цуканова (47), оснивач Савета жена и мајки, уврштена је у тзв. регистар страних агената, против ње је покренуто кривично гоњење и прети јој репресија.

Још једна антиратна демонстранка, козметичарка Олга Кац, обећала је да ће наставити да изазива Путина након што је он глатко одбио њену петицију коју је потписало 100.000 жена у којој се захтева да се регрутованим мушкарцима дозволи повратак кући. Олга је у кампању кренула због брата Александра (26), који је на првој линији фронта више од годину дана.

Тражимо одређивање максималног рока службе за мобилизацију. Крајње је време да се цивили који су пали под делимичну мобилизацију врате кућама. Председничка администрација је једноставно одлучила да не брине о њима – рекла је Олга Кац, коју Путинова администрација још није успела да ућутка.

Многи Руси су се донедавно плашили протеста, али ситуација се мења. У Москви су жене изашле на улице носећи натписе „Вратите очеве деци“, „Време је да се мобилисани врате кући“ и „Правда је демобилизација за мобилисане“.

„Деца стално питају где им је тата, када се враћа, а ми немамо одговоре. Живимо у паклу“, жали се Инна.

Још једна храбра жена, Олга Белановскаја, супруга мобилисаног војника, летела је преко седам временских зона широм Русије како би упутила поруку Путиновим властима у име стотина жена и мајки.

„Услови у којима се држе су одвратни. Принуђени су да леже голи у јами ако одбију да се боре због недостатка основне војне опреме и хране. Не знам да ли је мој муж Максим (28) уопште жив… Ако хоће да се одморе, војници морају да плате 200.000 рубаља или 2225 долара мита. Дају им се најкраће време да ископају ровове, а тек после тога војници добијају флашу воде и неке основне намирнице, до тада хране једноставно нема. Чак ни рањеницима, који су смештени у прљавим подрумима, не дају храну, односно докрајче их, своје рањене другове. Рањеници, чак и они на штакама и у инвалидским колицима, враћају се на фронт. Немогуће је добити медицинско изузеће“, открила је Олга.

Извор: Јутарњи