Свет

ХАОС У КИЈЕВУ: Зеленски признао све

Фото: Фејсбук принтскрин

Председник Украјине Владимир Зеленски упозорио је војни врх земље да се не укључује у политику, јер тиме ризикује да изазове непослушност сопствених војника, а ово упозорење уследило је усред свађе са главнокомандујућим украјинских снага генералом Валеријем Залужним, преноси британски лист „Сан”.

Залужни је претходно изјавио да је рат са Русијом у ћорсокаку, а да је пробој украјинских снага „слабо вероватан”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленски је упозорио генерале да се држе даље од политике. На питање о односу са војним командантима, председник Украјине је казао да су генерали који су ушли у политику „направили грешку”.

Председник Украјине је упозорио да генерали, уколико се укључе у политику, ризикују да изазову непослушност сопствених војника и да то угрожава јединство земље.

Такође, Зеленски је коментарисао понашање украјинских команданата који су се укључили у политику након 2014. године.

„Разне политичке снаге гурају војску у политику. После 2014, свака политичка партија хтела је да има своје војнике, своје звезде рата”.

Британски лист примећује да би Залужни сада могао да се укључи у политику и постане ривал Зеленском.

У поруци украјинским командантима, Зеленски је изјавио: „Ако војник одлучи да се бави политиком, то је његово право. Војник може да уђе у политику, али тада не може да се бави ратом.„

„Ако водите рат”, додао је, „имајући у виду да ћете се сутра бавити политиком и изборима, онда ћете се на линији фронта понашати као политичар а не као војник. Мислим да је то велика грешка.„

Председник Украјине је такође изјавио: „Уз поштовање према генералу Залужном и свим командантима који су на бојном пољу, постоји апсолутно разумевање хијерархије, и то је то. Не може бити ни два, три, четири или пет.„

„О томе се не може разговарати у време рата. То не води јединству земље”, додао је Зеленски.

Генерал Залужни је недавно за „Економист” изјавио да су линије фронта достигле „застој” као у Првом светском рату, јер обе стране имају сличну технологију. Како је закључио Залужни: „Највероватније неће бити пробоја”.

Зеленски му је потом одговорио: „У моралу нема застоја. Ми смо у нашој кући, Руси су на нашој земљи. Стога нема застоја.”

Зеленски је недавно сменио једног од заменика генерала Залужног, задуженог за специјалне снаге.

Протеклих месеци у западним медијима све чешће се појављују информације о поделама у највишем руководству Украјине. Тамошњи извори тврде да је Зеленски нереалан у жељи да потисне Русије са свих територија на које Кијев полаже право.

Украјински председник је раније рекао новинарима да је од украјинских и савезничких обавештајних служби добио информације које упозоравају на „план дезинформација интерно познат као „Мајдан 3’“, чији је циљ да искористи поделе у друштву и подстакне побуну, преноси РТ Балкан.

Извор: Политика