Свет

МОНСТРУМ ПРВИ ПУТ УПОТРЕБЉЕН У УКРАЈИНИ: Једна бомба пржи 8 квадратних километара!? НЕВИЂЕН УЖАС КОД СТАРОМАЈОРСКА (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Русија је према непотврђеним информаацијама употребила нову модификовану клизну верзију касетне бомбе на југу Украјине!

Војни блогер, који је наводно повезан са руском војском, објавио је на свом каналу на Телеграму снимак прве употребе модификоване касетне бомбе РБК-500 у јужном украјинском региону Доњецка, преноси Њузвик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напад на положаје украјинске војске наводно се догодио код доњецког села Старомајорске.

За сада нема званичних информација о жртвама.

РБК-500 према неким изворима покрива површину до 8 квадратних километара и уништива 90 одсто живе силе на том простору!

Амерички Институт за проучавање рата потврдио је да су руске снаге први пут извеле ваздушни напад касетним бомбама РБК-500 које су биле прилагођене да делују као клизне бомбе.

– Русија сада користи велики број нових типова клизних бомби које личе на ЈДАМ у Украјини. Делује да се попут америчких еквивалената ослањају на сателитско навођење и када се лансирају на великој висини и брзини могу погодити циљеве удаљене десетинама километара – рекао је војни стручњак и стручњак за оружје Дејвид Хемблинг.

Стручњак наглашава да се такве бомбе лансирају ван домашаја многих кијевских ракета земља-ваздух.

– То би руско ваздухопловство могло да учини смртоноснијим јер је одбрана Кијева до сада спречавала руске авионе да изврше ефикасне нападе – рекао је Хемблинг.

Москва је иначе у недељу саопштила да је зауставила украјински контранапад око Старомајорске док је Кијев покушавао да ротира трупе у близини села и насеља Урожајне, али није прецизирала да ли је употребљена бомба РБК-500.

Извор: Курир