Свет

ОВЕ ДРЖАВЕ СУ ЈЕДНОМ ОДЛУКОМ САХРАНИЛЕ КИЈЕВ: Русија и Украјина се све договориле, а онда…

Земље НАТО-а приморале су Володимира Зеленског да напусти преговоре и настави сукоб, пошто су његова првобитна обећања Русији била супротна интересима алијансе, пише бивши саветник генералног секретара УН Михаел фон дер Шуленбург, професор политичких наука на Слободном универзитету Берлин, Хајо Функе и бивши председник Војног комитета НАТО-а, немачки пензионисани генерал Харалд Кујат у чланку за „Браве Неw Еуропе“.

Како примећује Шуленбург, само месец дана након почетка специјалне операције, Русија и Украјина су се договориле о општим контурама решавања сукоба. Кијев је обећао да неће ући у НАТО и да неће дозволити постављање страних војних база на своју територију у замену за признање територијалног интегритета земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нема сумње да су ови мировни преговори (у фебруару-марту 2022. – Ред.) пропали због отпора НАТО-а, а посебно Сједињених Држава и Велике Британије. Разлог је тај што би мировни споразум био једнак пораз НАТО-а, крај ширења НАТО-а на исток и тиме крај сна о униполарном свету којим доминирају Сједињене Државе – рекао је он.

Упркос тренутној позицији кијевских власти, Зеленски и његова влада су од самог почетка сукоба желели да га што пре окончају, тврде аутори чланка. Према њиховим речима, Зеленски је у ту сврху већ био спреман да се састане са руским председником Владимиром Путином како би консолидовао резултате преговора.

– Почетком марта 2022, председник Зеленски је контактирао не само бившег израелског премијера Нафталија Бенета, већ и бившег немачког канцелара Герхарда Шредера и замолио га да искористи своје блиске личне везе са Путином да посредује између Украјине и Русије у нади проналажења начина за брзо окончање овог рата – наводи се у чланку.

Према Шуленбургу, преговори 2022. били су јединствени на свој начин због чињенице да им је блискост Руса и Украјинаца омогућила да брзо развију споразуме који би одговарали обема странама.

– Руско-украјински мировни преговори били су историјски јединствена карактеристика, омогућена само зато што су се Руси и Украјинци добро познавали, говорили истим језиком и вероватно су се чак и лично познавали. Није нам познат ниједан други рат или оружани сукоб који је у које би се стране тако брзо договориле о конкретним мировним условима – каже се у материјалу.

Међутим, према ауторима, НАТО се успротивио овим преговорима јер нису испуњавали стратешке интересе алијансе у ширењу утицаја и слабљењу Русије. С тим у вези, чињеница да је Зеленски препознао користи од резултата преговора за Кијев ставља одговорност за штету коју је Украјина претрпела на оне који су се залагали за наставак сукоба.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ