Свет

ПУТИН ЗАТРЕСАО СВЕТ: О овом снимку прича цео свет, истина је коначно изашла на видело! (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин је, говорећи на ванредном самиту Г20, упитао своје колеге да ли их узнемирава истребљење цивила у Појасу Газе, или то што се тамо у болницама крајње озбиљне операције деци раде без анестезије.

„Да ли вас потреса то што је секретар УН рекао да се Појас Газе претворио у огромно дечје гробље“, упитао је колеге које су у говорима пре његовог рекли да их потреса „агресија Русије у Украјини“, преноси РТ Балкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитао је онда да ли је довољно потресан крвави пуч у Украјини 2014. године праћен ратом кијевског режима против сопственог народа у Донбасу?

„Да, ратна дејства су увек трагедија конкретних људи, породица и држава и морамо да размислимо како да је окончамо. Разумем да овај рат и губитак људи не могу да не потресају“, потврдио је Путин говорећи о сукобу у Украјини.

Нагласио је да Русија никада није одбила мировне преговоре са Украјином. „Украјина их је одбила и још потписала закон којим се конкретно забрањују преговори са Русијом“, подсетио је.

Русија, са своје стране испуњава све своје обавезе у овој области и остаје један од највећих извозника хране, те су тако данас ка Африци и земљама које оскудевају отпловили први бродови са бесплатним руским житом.

Тренутна ситуација у глобалној економији и свету у целини, захтева колективна решења које одражавају ставове велике већине међународне заједнице, укључујући и земље у развоју, истиче председник Русије.

„Свет пролази кроз процесе радикалне трансформације. Настају и јачају нови моћни центри глобалног економског развоја. Значајан удео глобалне инвестиционе, трговинске и потрошачке активности премешта се у регионе Азије, Африке и Латинске Америке, где живи већина светске популације“, појашњава он.

Према његовим речима, колосалан стрес који доживљава светска економија је директна последица лоше осмишљене макроекономске политике неких држава.

„Убризгавање трилиона долара и евра у привреду и банкарски систем изазвало је пораст глобалне инфлације и брз раст цена хране и енергената. Ту је срж проблема. А не покушаји Русије да оствари правду у Украјини. Не. Већ акције највећих светских економија. А резултат је повећање кључних каматних стопа. Због тога су, наравно, највише страдале најсиромашније земље“, објаснио је председник Русије.

Поједине земље и даље користе незаконита ограничења трговине и пристрасну климатску агенду зарад јачања сопствене конкурентности, додаје Путин.

Како би уништиле конкуренте, поједине земље уништавају транспортне и логистичке ланце и међународне платне канале, али и служе се државним тероризмом, додаје он и подсећа на еклатантни пример овога – експлозију гасовода Северни ток један и два у Балтичком мору.

Русија се залаже за враћање отворене и обострано корисне међународне економске сарадње, засноване на нормама Повеље УН и принципима колегијалног и узајамног поштовања тимског рада.

„Неопходно је да повећамо улогу економија у развоју у међународним финансијским институцијама, укључујући ММФ и Светску банку, и користимо ресурсе ових организација у интересу развоја земаља и региона, који су заиста потребни, а не у опортунистичке политичке сврхе“, додаје председник.

Москва је спремна да ради на решавању ових горућих проблема, у оквиру Г20 али и других међународних институција попут БРИКС-а, чија тежина и утицај расте и шири, додаје Путин.

Русија посебну пажњу посвећује одрживом развоју, очувању климе и биодиверзитета планете Земље, дигиталној трансформацији светске економије и обезбеђивању прехрамбене и енергетске безбедности. Приоритетну пажњу посвећује развоју дигиталне јавне инфраструктуре и јачању информационе безбедности, а преузимају се реални кораци за обезбеђивање активнијег учешћа жена у привреди и другим областима живота, истиче председник.

Путин се захвалио индијском колеги за продуктиван рад током председавања ове године, јер је, како каже, много урађено зарад решења горућих питања међународне агенде због чега је Група 20 и формирана.

Пожелео је успех „бразилским пријатељима“, који ће од 1. децембра преузети обавезе председавајућег Г20.

Извор: Политика/Србија јавља

Ознаке