Свет

РАТ СЕ ШИРИ: На граници је 120.000 војника

Кијев је концентрисао трупе од 120.000 војникаа у правцу Белорусије, изјавио је председник Државног граничног комитета Републике, Константин Молостов.

„Снаге и средства украјинске стране су у ванредном стању. Украјинска група „Север“ концентрисана је против Републике Белорусије, која броји до 120 хиљада војника, од којих је 17 хиљада људи укључено у интересе јачања заштите државне границе“, рекао је он, говорећи у Доњем дому белоруског парламента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, украјинска страна привлачи и добровољачке формације за извршавање задатака у близини границе Белорусије.

„Украјинска страна такође користи своју граничну територију као територију за насељавање и реорганизацију јединица, које потом одлазе у зону борбених дејстава“, рекао је Молостов.

Он је објаснио да све то има утицаја на рад белоруских граничара.

„Главни вид провокације је употреба беспилотних летелица, против којих се, наравно, боримо“, нагласио је шеф Државног граничног комитета.

Као одговор на ове акције, белоруски граничари су предузели мере за јачање интеракције са Оружаним снагама Републике, и унутрашњим трупама Министарства унутрашњих послова.

„Повећали смо густину безбедности државне границе у украјинском правцу, и ојачали све врсте обавештајних служби. Предузимамо адекватне мере“, рекао је Молостов.

Извор: Wебтрибуне.рс