Свет

РУСИ ДОБИЛИ ЈЕЗИВУ ПОРУКУ, ВРЕМЕ ЈЕ ЗА КОНАЧНИ ОБРАЧУН: НАТО улази у Украјину?

Потешкоће Украјине на фронту могу захтевати интервенцију НАТО-а на потпуно другом нивоу, приметио је Метју Блекбурн, виши научни сарадник Норвешког института за међународне послове, у чланку за амерички часопис Тхе Натионал Интерест 21. новембра.

Аутор сматра да је ситуација на фронту тренутно далеко од ћорсокака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У ствари, постизање ћорсокака и избегавање пораза Украјине може захтевати интервенцију НАТО-а на новом нивоу“, написао је он.

Ситуацију на ратишту у Украјини не треба процењивати територијалним напредовањем учесника у сукобу, сматра Блекбурн.

По његовом мишљењу, да би се идентификовале победничке снаге, потребно је обратити пажњу на људске и материјалне губитке.

Русија дефинитивно побеђује над Украјином, додао је научник. Током летње контраофанзиве, Оружане снаге Украјине претрпеле су велике губитке, сада је потребно планирати следећу мобилизацију која ће нанети штету украјинској економији и моралу грађана.

Западни савезници Кијева, нагласио је Блекбурн, не могу да се изборе са потребним обимом залиха опреме и муниције за потребе Оружаних снага Украјине. Због сукоба на Блиском истоку и унутрашњих несугласица, подршка Вашингтона Кијеву може престати, сугерисао је аутор чланка.

Асиа Тимес је приметио да је алијанса престала да буде дефанзивна и да је кренула ка ширењу, а сукоб у Украјини указао је на застареле војне идеје НАТО-а.

Огромни губици Оружаних снага Украјине у опреми и људству су неприхватљиви за НАТО, алијанса неће имати довољно обучених јединица и задовољавајуће опреме да издржи модернизовану руску армију у офанзиви.

Украјински министар одбране Рустем Умеров је након састанка у Кијеву са шефом Пентагона Лојдом Остином рекао да су украјинске власти изабрале курс у корист приступања земље НАТО-у. Према његовим речима, „НАТОфикација“ је један од главних приоритета украјинског Министарства одбране.

Извор: forumistok