Свет

ОРБАН ЗАТРЕСАО БРИСЕЛ: Премијер Мађарске направио тоталну пометњу

Премијер Мађарске поставио је питање да ли декларација ЕУ о Украјини, која је усвојена у октобру, заиста одражава тренутну ситуацију

Премијер Мађарске Виктор Орбан планира да стави вето на додатну помоћ Украјини, у покушају да покрене дебату о политици Брисела према Кијеву и одмрзне фондове Европске уније намењене Мађарској, преноси турски портал „А њуз“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Док се не постигне консензус о овој теми, на нивоу лидера ЕУ не могу се доносити одлуке о додатној финансијској подршци, безбедносним гаранцијама или процесу проширења ЕУ“, написао је Орбан у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу, које су добили и представници земаља ЕУ у Бриселу.

Мађарски премијер је додао да је договор о даљим санкцијама Русији такође немогућ док се не постигне консензус.

Турски портал наводи да је Орбаново писмо „изазвало пометњу у Бриселу“, јер бројне државе ЕУ желе да донесу далекосежне одлуке у корист Украјине на самиту који ће бити одржан 14. и 15. децембра.

Орбан је, такође, поставио питање да ли најновија декларација ЕУ о Украјини, која је усвојена у октобру и заснована је на претпоставци да стратегија ЕУ функционише, заиста одражава тренутну ситуацију.

Дипломате су признале да су Орбанова питања важна и валидна, али су се и запитале да ли је мађарски лидер, који се недавно састао са руским председником Владимиром Путином, „под руским утицајем“, наводи „А њуз“.

Извор: РТ