Свет

ШОЈГУ САОПШТИО СТРАШНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Украјинци доживели дебакл на херсонском правцу, али то није најгоре за Кијев!

Он је истакао да су Оружане снаге Украјине у новембру изгубиле више од 13,7 хиљада војника, око 1.800 јединица наоружања и технике.

Покушаји украјинских снага да изведу десант на херсонском правцу није био успешан, делови јединица морске пешадије и специјалних снага украјинске војске трпе огромне губитке, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви покушаји Оружаних снага Украјине да изведу десантну операцију на херсонском правцу нису се прославили. Захваљујући проактивним и професионалним акцијама наших снага, јединице морске пешадије и специјалних снага украјинске војске поднеле су огромне губитке – рекао је Шојгу на седници колегијума Министарства одбране.

Према његовим речима, руске снаге током специјалне војне операције настављају да смањују офанзивни потенцијал противника на свим правцима.

Такође је додао да руски војници храбро дејствују у најтежим условима и ефикасно извршавају постављене задатке.

Он је истакао да су Оружане снаге Украјине у новембру изгубиле више од 13,7 хиљада војника, око 1.800 јединица наоружања и технике.

Шојгу је објавио и да руска војска у зони специјалне војне операције поуздано задржава положаје дуж целе контакт-линије и постепено их побољшава.

Говорећи о испорукама оружја снагама на фронту, Шојгу је рекао да је обим испорука руским јединицама главних типова ракетног и артиљеријског наоружања и високопрецизних ракета дугог домета повећан пет пута од почетка 2022. године, а беспилотних летелица – 16 пута.

Како је навео, контрола испорука наоружања и технике неопходне за извођење специјалне операције одвија се свакодневно, државни одбрамбени налози ажурирају се два-три пута месечно.

– Уз двоструко повећање обима финансирања државних наруџбина у односу на основне показатеље, план за текућу годину биће испуњен не мање од 98 одсто – истакао је он.

Према његовим речима, обим набавке и ремонта наоружања и војне технике руске војске ће се 2024. године повећати.

– У садашњим условима неопходно је обезбедити напредно снабдевање трупа наоружањем, војном и специјалном техником и повећати производне капацитете предузећа војно-индустријског комплекса за производњу и ремонт најпотребнијих модела – објаснио је он.

Шојгу је додао и да фрегата „Адмирал Головко“ тренутно пролази државна испитивања. Она ће бити наоружана „цирконима“, а укупан број носача овог високопрецизног наоружања износиће више од 40 до краја године.

Како је навео, „реализација плана активности главне команде Ратне морнарице ове године омогућила је повећање борбених способности флоте и Каспијске флотиле, довођење нивоа савремене војне и специјалне технике на 74 одсто“.

Председник Русије Владимир Путин је у новембру 2021. године изјавио да би ниво опремљености Ратне морнарице савременим наоружањем требало да пређе 70 одсто до 2027. године.

Шојгу је такође указао на потребу да се настави проактиван рад на модернизацији постојећег и стварању перспективног наоружања уз њихово накнадно тестирање током специјалне војне операције.

Извор: Srbija Danas