Свет

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА КИМА: Процурили детаљи завере, убице чекале у Владивостоку, трагови воде до ЗАКЛЕТИХ НЕПРИЈАТЕЉА

Амерички портал Дејли бист потврдио је постојање планова за убиство севернокорејског лидера Ким Џонг Уна од којих су најмање један финансирали јужнокорејски обавештајци.

Дејли бист, позивајући се на изворе, наводи да је постојао план да се збаци Кимов режим 2017. године и да је јужнокорејска национална обавештајна служба обезбедила организаторима атентата потребна средства. Иза плана су наводно стајали генерални директор јужнокорејске невладине организације То Хе Јон и Ким Сунг Ил који је деловао из Хабаровска. Потенцијалне убице су наводно хтеле да купе оружје у Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дејли бист наводи да је план пропао и да је неколико организатора ухапшено у ДНРК. Севернокорејски медији су тада навели да постоје докази да иза свега стоји ЦИА.

Други извор америчког портала, севернокорејски бегунац Чанг Се Јулу, тврди да је постојало и више планова за убиство лидера ДНРК. Један од њих је подразумевао убиство севернокорејског лидера током посете Владивостоку, међутим, безбедносне службе ДНРК су сазнале за план, пут је отказан, а неколико десетина људи је приведено.

Извор: Курир.рс/Зо.К/РИА