Свет

БОСНИЋ ОТКРИО: Ево шта ће Русија урадити са украјинским ваздушним базама када стигну Ф-16

Фото: Јутјуб

„Русија ће уништити ваздушне базе Оружаних снага Украјине са ловцима Ф-16, ракетама Кинжал и Искандер“, изјавио је војни експерт Драго Боснић, за руске медије.

„Стратешки бомбардери Ту-95МС и Ту-160 са крстарећим ракетама или копненим системима, као што су легендарни Искандери, могу лако да униште читаве ескадриле које стоје на писти прецизним ударима дугог домета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други носачи бојевих глава, као што су ловци МиГ-31К и Су-34М, могу да лансирају хиперсоничне ракете 9-А-7660 Кинжал и униште читаве ваздушне базе са авионима Ф-16, њиховим пилотима и копненим посадама“, рекао је експерт.

Боснић је такође подсетио, да амерички авиони неће бити безбедни на небу, а након њиховог уништења, руска војска ће моћи да их проучава, и развија још напредније системе за супротстављање западним ловцима.

„С обзиром да изнад Украјине лете руски авиони попут МиГ-31БМ, Су-35С и Су-57, а да су на земљи распоређени још модернији противваздушни ракетни системи, вероватноћа преживљавања било ког другог страног борбеног авиона у таквим условима, практично је једнака нули“, наглашава Боснић.

Холандија и Данска су прве пристале да Украјини обезбеде ловце Ф-16. Бела кућа је потврдила, да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку. Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен, рекла је да Хаг очекује да пошаље прве ловце Ф-16 у Кијев 2024. године.

Она је такође известила, да Холандија намерава да пошаље 12-18 таквих ловаца у центар за обуку украјинских пилота који ће управљати Ф-16 у Румунији.

Како је раније изјавио руски амбасадор у Хагу, Александар Шулгин, Холанђани „затварају очи“ пред чињеницом да ће испорука њихових борбених авиона Ф-16 Кијеву довести до продужења сукоба у Украјини и још већих патњи њених грађана.

Извор: Wебтрибуне.рс