Свет

Шта ово иде ка нама?! Све је већ израчунато: Удариће нас жестоко ФОТО

Овог викенда велика количина арктичког хладног ваздуха стиже у источну, централну и југоисточну Европу, објавио је портал Севир ведер Јуроп.

Најјача хладноћа ове сезоне захватиће те делове Европе, носећи снажну зимску олују која ће највише захватити Балканско полуострво, са огромним количинама снега од Румуније до Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предвиђа се да ће овај хладни талас ићи ка источној и централној Европи до суботе и недеље, ширећи се даље на југ, преко Балканског полуострва у недељу и почетком следеће недеље.

С обзиром на хладније време које долази са Арктика, доћи ће до сукоба тог таласа са оним много топлијим који се налази широм Медитерана и Црног мора, па ће тако снажна зимска олуја погодити и Грчку.

Затим ће брзо ојачати у велику мећаву у Бугарској, Румунији, Молдавији и Украјини, касно у суботу и у недељу.

Севир ведер предвиђа да ће пасти око пола метра снега од Софије преко Букурешта, до Одесе и Кијева у Украјини, и то за око 36 до 48 сати, у комбинацији са јаким ветровима око језгра зимске олује.

Како се даље наводи, док ће прогнозиране температуре остати у границама уобичајених за ово доба године у осталим деловима Европе, знатно хладнији арктички ваздух јачаће у источној Европи, а посебно ће на удару бити Балканско полуострво током недеље и понедељка, када се очекује пад температуре и испод просека.

Зимска олуја почеће у суботу да јача над земљама јужног Балкана, укључујући Албанију, Северну Македонију, Грчку и Бугарску, са обилним кишама на предњем делу и јаким снегом на бочној страни тог фронта.

Снег ће постати јак у суботу касно у ноћ, са површинским ниским температурама, уз најинтензивније снежне падавине у Бугарској. Постепено ће се ширити на североисток преко западног Црног мора и улазиће у брзо интензивирање до недеље рано ујутро, наводи Севир ведер.

Предвиђа се да ће централни ваздушни притисак достићи најниже мерење, од око 960 милибара, и да ће наставити да пада за више од 20 мбар за мање од 24 сата између Грчке и Молдавије и јужне Украјине. Ово ће увести услове интензивне мећаве за југоисточну Румунију, већи део Молдавије и јужну Украјину.

Предвиђа се велика количина и наслаге дебелог снега, од јужне Босне до Северне Македоније, Бугарске, јужне Румуније и Молдавије до источне половине Украјине, а очекује се од 30 до 50 центиметара снега.

Још веће акумулације могуће су на вишим пределима јужнобалканских држава.

Извор: Б92

Ознаке