Свет

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Бајден „припрема“ Американце на катастрофу?

Председник САД Џозеф Бајден завршава скоро сваки говор речима да „никада није био оптимистичнији у погледу правца земље“.

Али, у последње време почео је да износи визију катастрофалне будућности САД ако се Доналд Трамп врати на место председника, пише АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден је последњих дана оптужио бившег републиканског председника да је „одлучан да уништи америчку демократију“ и да је жељан „освете“ и „одмазде“, наводи америчка агенција.

Из Бајденове кампање за поновни избор шаљу све више мејлова са оштрим упозорењима: „Трампова Америка 2025: Једнострана национална забрана абортуса“ и „Трампова Америка 2025: Масовни притворски логори“, истиче АП.

Разлике између Бајдена и Трампа су увек биле централни део стратегије за демократског кандидата за председника за 2024, међутим, било је времена када је Бајден у говорима само кратко и подругљиво помињао Трампа, ако га је уопште и помињао, пише агенција.

Данас се Бајденова кампања нагло усмерила на Трампа у тренутку када је остало нешто мање од годину дана до избора.

До промене је дошло, како наводи АП, с обзиром на то да се Бајден котира ниско у анкетама и да би демократски бирачи могли бити више мотивисани да га подрже тако што ће зауставити Трампа него да слушају о улагањима у инфраструктуру и обновљиву енергију.

Бајден је свестан да многи гласачи нису задовољни стањем економије, гласачи су фрустрирани високом инфлацијом и забринути због његових година, пише АП.
Са скоро 81 годином, Бајден је већ најстарија особа изабрана за председника у САД.

Обраћајући се у среду донаторима кампање у Сан Франциску, Бајден је изнео тврдњу да Трамп „користи реторику нациста да демонизује перципиране политичке непријатеље“ након што се Трамп недавно обавезао да ће „искоренити“ непријатеље које је описао као „штеточине“.

Неколико тренутака касније Бајден се вратио на уобичајену фразу, рекавши да „никада није био оптимистичнији у погледу будућности САД“, истакла је америчка агенција.

Извор: Танјуг